Un Brexit fara acord ar provoca britanicilor pierderi de 16 mld. dolari in exporturi catre UE

Un Brexit fara acord ar provoca britanicilor pierderi de 16 mld. dolari in exporturi catre UE


Un Brexit fara acord le-ar provoca britanicilor pierderi de 16 miliarde de dolari in exporturi catre Uniunea Europeana si de alte cateva miliarde in exporturi catre alte tari, a avertizat ONU, relateaza AFP si Reuters.

Intr-un studiu al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), economistii ONU arata ca pierderea accesului preferential „la piata UE in urma unui Brexit fara accord s-ar traduce pentru britanici in pierderi in exporturi de cel putin 16 miliarde de dolariˮ, ceea ce reprezinta circa 7% din exporturile totale ale Marii Britanii catre UE.

 

Din aceasta suma, 5 miliarde de dolari sunt pierderi in exporturi de vehicule cu motor, 2 miliarde de dolari pierderi in exporturi de produse animale si alte 2 miliarde de dolari pierderi in vanzari de produse vestimentare si textile.

 

UNCTAD spune ca pierderile de 16 miliarde de dolari sunt o estimare prudenta, care ia in calcul cresterea taxelor vamale ale UE de la zero la cele practicate pentru tarile fara acorduri preferentiale.

 

„Aceste pierderi vor fi mult mai mari din cauza masurilor non-tarifare (altele decat taxele vamale), controalelor la frontiera si dezorganizarii retelelor de productie UE-Marea Britanieˮ, se mentioneaza in raportul UNCTAD.

 

Raportul a fost publicat in contextul in care Parlamentul britanic a dezbatut o lege menita sa previna o iesire din UE fara acord pe 31 octombrie, pe care Comisia Europeana a caracterizat-o drept „o posibilitate foarte claraˮ.

 

UNCTAD sustine ca 20% dintre exporturile britanice non-UE sunt in pericol din cauza taxelor vamale mai mari pe piete precum Turcia, Africa de Sud, Canada si Mexic - tari care au acorduri comerciale preferentiale cu UE dar care nu au acceptat pana acum sa perpetueze acest regim pentru exportatorii britanici in eventualitatea unui Brexit fara acord.

 

Daca Marea Britanie nu va incheia aceste acorduri inainte de iesirea din UE, va pierde inca 2 miliarde de dolari in exporturi, din cauza taxelor mai mari pentru masini, alimente procesate, vestimentatie si textile, dar si 750 de milioane de dolari din cauza renuntarii la exporturile de vehicule cu motor.

 

Alte noi pierderi vor aparea daca Marea Britanie nu reuseste sa incheie acorduri similare cu Vietnam si tarile MERCOSUR Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay, care au semnat recent acorduri comerciale cu UE.Poti fi interesat si de