UNESCO: Saramura de peste din Delta Dunarii este reprezentativa in lume

UNESCO: Saramura de peste din Delta Dunarii este reprezentativa in lume


O reteta veche de saramura de peste din Delta Dunarii, coapta cu ardei iute din belsug si sare grunjoasa, a fost aleasa in acest an de UNESCO sa prezinte cele mai delicioase preparate traditionale din zonele protejate/rezervatiile lumii.

„Este cunoscut faptul ca Delta Dunarii a fost inclusa in anul 1990 de UNESCO in circuitul rezervatiilor mondiale ale biosferei. in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei, in cadrul programului „Omul ?i Biosfera” – MAB UNESCO, de asemenea a fost inclusa in Lista Patrimoniului Universal Cultural ?i Natural UNESCO. Dar Delta isi descopera comorile in masura in care oamenii, turistii au rabdare si dorinta de a le savura. Anul acesta am avut placuta surpriza sa aflam ca UNESCO a selectat reteta saramurii de peste din Delta Dunarii alaturi de alte zece retete traditionale din intreaga lume, pentru a fi prezentate de Ziua Mondiala a Biodiversitatii. Celebrarea a presupus oferirea unor mese care respecta viata si care evidentiaza practicile culturale si agricole ale rezervatiilor biosferei din intreaga lume. Reteta a respectat intocmai modelul original transmis publicului larg de regretatul Radu Anton Roman iar noi, Comisia pentru relatia cu UNESCO din cadrul Parlamentul Romaniei am facut toate diligentele necesare pentru ca preparatul sa fie realizat in integralitate cu ingrediente naturale. Va asigur ca a fost un succes extraordinar (!)”, a declarat Lucian Simion, membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO.

 

Reteta saramura de peste

  • 2 ardei iuti • 500 g sare grunjoasa• 50 g otet • 1 litru de apa
  • verdeturi (patrunjel, telina, leustean, cimbru, marar)
  • 2 kg peste de apa dulce, de preferinta peste alb – bibani de 200-250 g, marlite (stiuculite) sau strapazani (salaiasi) de 500 g, (dar merge si orice alt peste)
  • Se pune apa la fiert • Pe plita incinsa moderat sau pe o tabla asezata pe jar bland se asterne un strat de sare • Se curata pestele de mate, dar nu si de solzi; se spala in apa rece • Dupa ce sarea s-a infierbantat bine, se asaza pestele pe tabla; la fiecare trei minute se intoarce, in total de doua-trei ori, pana se inchide maroniu la culoare; chiar daca apar pete negre de arsura, nu-i bai, ca doar solzii apara carnea cea alba, dulce si coapta in ale ei; focul mic face saramura buna. Se ia pestele de pe sare si se pune intr-o tava curat?, se presara cu verdeata si ardei iute tocat, se stropeste cu putin otet (lamaie pentru obrazele fine), se toarna apa clocotita pana la grosimea pestelui (bibanii sa para niste insulite joase, batute de valuri). Se mananca indepartand pielea cu solzi.



Poti fi interesat si de