UE vrea sa interzica pescuitul in ape adanci in zonele marine protejate pana in 2030

UE vrea sa interzica pescuitul in ape adanci in zonele marine protejate pana in 2030


Comisia Europeana a prezentat un pachet de masuri menite sa imbunatateasca sustenabilitatea si rezilienta sectorului pescuitului si acvaculturii din UE, una dintre principalele propuneri fiind eliminarea treptata a pescuitului mobil in ape adanci in toate zonele marine protejate pana cel tarziu in 2030.

Potrivit unui comunicat de presa al Executivului comunitar, pachetul include patru elemente: o comunicare privind tranzitia energetica in sectorul pescuitului si acvaculturii din UE; un plan de actiune privind protejarea si refacerea ecosistemelor marine pentru un pescuit sustenabil si rezilient; o comunicare privind politica comuna in domeniul pescuitului de astazi si de maine si un raport privind organizarea comuna a pietelor in sectorul produselor pescaresti si de acvacultura.

 

Principalele obiective ale acestor masuri sunt promovarea utilizarii unor surse de energie mai curate si reducerea dependentei de combustibilii fosili, precum si micsorarea impactului sectorului asupra ecosistemelor marine. Actiunile propuse vor fi intreprinse treptat pentru a ajuta sectorul sa se adapteze. Un 'Pact pentru pescuit si oceane' va sprijini, de asemenea, implementarea deplina a politicii comune in domeniul pescuitului (PCP), in coordonare cu statele membre si cu partile interesate din domeniul pescuitului, inclusiv cu pescarii, organizatiile de producatori, consiliile consultative regionale, societatea civila si oamenii de stiinta. In centrul propunerilor se afla, de asemenea, obiectivul de a face din acest sector un loc de munca atractiv pentru generatiile mai tinere.

 

'Dorim sa instituim un 'Pact pentru pescuit si oceane,' in cadrul caruia sa colaboram cu toate partile interesate pentru a ajunge la un pescuit sustenabil si rezilient, pentru a proteja si a reface ecosistemele noastre marine, pentru a face acest sector profitabil si pentru a consolida securitatea noastra alimentara pe termen lung. Propunem actiuni concrete de refacere a ecosistemelor marine si de reducere a impactului activitatilor de pescuit asupra mediului marin, raspunzand astfel si angajamentelor asumate de UE in acordul istoric la care s-a ajuns la COP15 de la Montreal cu privire la un nou cadru mondial pentru biodiversitate. Promovam, de asemenea, o tranzitie energetica pentru a ajuta sectorul sa isi adapteze navele si echipamentele, sa imbunatateasca conditiile de munca si sa treaca la surse de energie regenerabile, cu emisii scazute de dioxid de carbon', a declarat comisarul pentru mediu, oceane si pescuit,Virginijus Sinkevicius.

 

Potrivit Executivului comunitar, dependenta actuala a sectorului de combustibilii fosili nu este doar nesustenabila din punct de vedere ecologic, ci si vulnerabila la cresterea preturilor la energie. Odata cu cresterea preturilor la combustibili in 2021 si 2022, multe nave au ramas in port, iar sectorul a avut nevoie de sprijin financiar, deoarece o mare parte a flotei de pescuit a UE nu a putut sa acopere costurile operationale. In mod similar, acvacultura a fost expusa la preturi mai mari atat la combustibili, cat si la hrana pentru animale. Sectorul a beneficiat de sprijin financiar din partea UE.

 

Comisia Europeana a propus reducerea dependentei de combustibilii fosili si luarea de masuri catre un sector al pescuitului si acvaculturii neutru din punct de vedere climatic, in conformitate cu una dintre ambitiile Pactului verde european de a atinge neutralitatea climatica in UE pana in 2050. Comisia propune masuri de sprijinire a sectorului in accelerarea tranzitiei sale energetice, prin imbunatatirea eficientei combustibililor si trecerea la surse de energie regenerabile, cu emisii scazute de dioxid de carbon.

 

De asemenea, Comisia a prezentat un plan de actiune pentru mediul marin pentru a consolida contributia PCP la obiectivele de mediu ale UE si pentru a reduce impactul negativ al activitatilor de pescuit asupra ecosistemelor marine, in special prin perturbarea fundului marii, capturile accidentale de specii sensibile si efectele asupra lanturilor trofice marine. Un mediu marin sanatos, cu stocuri de peste sanatoase si o biodiversitate bogata, este singura modalitate de a asigura un viitor prosper pentru comunitatile pescaresti din UE pe termen mediu si lung.

 

Planul de actiune contribuie la implementarea Strategiei privind biodiversitatea pentru 2030 si a angajamentului sau de a proteja in mod legal si eficace 30% din marile noastre, cu protejarea stricta a unei treimi din acestea. Pentru a indeplini acest obiectiv, Comisia invita statele membre sa ia masuri de conservare in domeniul pescuitului pentru a proteja si a gestiona in mod eficace zonele marine protejate, conform unui calendar clar definit. Aceste eforturi ar trebui sa includa protejarea zonelor de reproducere si de crestere a pestilor, reducerea ratelor de mortalitate a pestilor si refacerea zonelor principale pentru speciile si habitatele sensibile.

 

Planul vizeaza totodata reducerea impactului pescuitului asupra fundului marii. Protejarea si refacerea de urgenta a habitatelor de pe fundul marii in zonele marine protejate este esentiala, avand in vedere importanta acestora ca puncte critice ale biodiversitatii marine a UE, precum si importanta carbonului albastru din habitatele marine pentru combaterea schimbarilor climatice. Prin urmare, Comisia invita statele membre sa propuna recomandari comune si sa ia masuri la nivel national de eliminare treptata a pescuitului mobil de fund in toate zonele marine protejate pana cel tarziu in 2030 si de interzicere a acestui tip de pescuit in toate zonele marine protejate nou infiintate. Primele masuri de protejare a fundului marii si a speciilor marine ar trebui luate deja, in temeiul Directivei Habitate, pana in martie 2024 pentru siturile Natura 2000.

 

Planul de actiune propune, de asemenea, actiuni de crestere a selectivitatii uneltelor si practicilor de pescuit si de reducere a capturilor accidentale de specii amenintate, stabilind un calendar pentru a ajuta statele membre sa acorde prioritate speciilor care necesita cea mai mare protectie.

 

In 2020, existau 124.630 de angajati in sectorul pescuitului comercial si 57.000 in sectorul acvaculturii din UE. Politica comuna in domeniul pescuitului (PCP) urmareste sa asigure sustenabilitatea ecologica, economica si sociala pe termen lung a pescuitului si acvaculturii; disponibilitatea aprovizionarii cu alimente; si un nivel de trai echitabil pentru comunitatile pescaresti si de acvacultura.



Poti fi interesat si de