UE vrea sa exporte mai multe alimente in China, in pofida tensiunilor comerciale

UE vrea sa exporte mai multe alimente in China, in pofida tensiunilor comerciale


Cu prilejul unei vizite pe care o va efectua saptamana aceasta in China, comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, spune ca obiectivul sau va fi majorarea exporturilor de produse agroalimentare spre a doua mare economie a lumii si pastrarea hranei deasupra tensiunilor comerciale crescute dintre China si UE, transmite Reuters.

"In comertul cu alimente, nu exista bariere pentru importurile chineze. Intentia mea este sa evit, pe cat posibil, ca agricultura sa fie penalizata pentru problemele din alte sectoare, lucru care se poate intampla uneori", a declarat Janusz Wojciechowski, intr-un interviu acordat luni la Shanghai.

 

Vizita comisarului european, care se va prelungi pana vineri, vine intr-un moment in care China si Europa se indreapta lent spre o situatie de criza, in conditiile in care cresterea protectionismului ameninta sa devina un razboi comercial total, a avertizat saptamana trecuta Jens Eskelund, presedintele Camerei Europene de Comert din China.

 

Spre deosebire de sectoare precum panourile fotovoltaice si noile vehicule ecologice, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene inregistrat un surplus de pe urma schimburilor comerciale cu China. De asemenea, fata de alte sectoare, comertul liber de alimente ramane "un instrument foarte important pentru a asigura securitatea alimentara peste tot", acesta fiind motivul pentru care sanctiunile occidentale impuse Rusiei, dupa invadarea Ucrainei, nu au fost aplicate si la produsele agroalimentare, a spus comisarul Wojciechowski.

 

Anul trecut, exporturile UE de produse agroalimentare in China s-au cifrat la 14,6 miliarde de euro, in scadere cu 8%, comparativ cu 2022, in timp ce importurile UE din China au scazut cu 15% pana la 8,3 miliarde de euro.

 

Wojciechowski a apreciat ca exista loc pentru cresterea exporturilor UE in China pentru o gama larga de produse agroalimentare, de la carnea de pasare si pana la carnea de porc, vita si chiar si produse lactate, un segment care este deja intr-un stadiu avansat de penetrare in China.

 

"Putem vedea o extindere a clasei mijlocii de consumatori care cauta alimente de calitate ridicata. Asta constituie o sansa pentru producatorii europeni de alimente sa isi majoreze exporturile", a spus oficialul european.

 



Poti fi interesat si de