UE trebuie sa reduca numarul de vaci din cauza emisiilor de metan
Miercuri, 15 Iunie 2022
Miercuri, 15 Iunie 2022
Blocul comunitar 'va avea dificultati' in a-si respecta angajamentele asumate in cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% pana in 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de sera, arata raportul realizat de firme de consultanta CE Delft pentru ONG-ul Changing Markets Foundation.
Potrivit sursei citate, daca blocul comunitar va reusi sa convinga 10% din cetateni sa faca trecerea la o dieta care sa contina mai putine carne si lactate, atunci ar fi atinsa o reducere de 34%.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera provenite din agricultura ramane un subiect tabu in Europa, unde guvernele prefera sa se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din productia de combustibili fosili sau deseuri. Cresterea animalelor, in special a bovinelor, este responsabila pentru aproximativ jumatate din amprenta de mediu a sectorului agricol.
'Agricultura reprezinta calcaiul lui Ahile pentru strategia Europei in domeniul metanului. Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe carbune si cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin incurajarea tranzitiei la diete mai sanatoase cu mai putine carne si lactate, sunt complet absente din planurile UE', sustine Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.
In conformitate cu actualul scenariu de tip 'business-as-usual', emisiile de metal ale bovinelor ar urma sa scada cu mai putin de 4% pana in 2030, insa o trecere la o dieta care sa contina mai putina carne ar duce la o reducere de 30-38%, arata studiile.
Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE si de acea masurile adoptate in acest sector ar putea avea un efect limitat daca nu vor fi luate masuri similare la nivel global.
Peste 100 de tari au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvaluit anul trecut cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow. In schimb, reglementarile anuntate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au lasat deoparte sectorul agricol, optand sa se concentreze pe emisiile de metan realizate in urma productiei de petrol si gaze.
Un procent de 55% dintre romani sunt ingrijorati de efectele negative ale emisiilor de carbon, conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, in contextul in care emisiile globale de CO2 au atins un nivel record in 2021, dupa o usoara regresie inregistrata la inceputul pandemiei.
De asemenea, studiul mai semnaleaza ca 70% dintre cei mai tineri respondenti (18-24 de ani) spun ca ar avea incredere sa construiasca o casa cu cel mai sustenabil material de zidarie, iar peste jumatate dintre specialistii ce lucreaza in domeniul constructiilor (53%) declara ca sunt preocupati de emisiile de carbon din aceasta arie de activitate
"Datele oficiale ne prezinta o situatie ingrijoratoare cauzata de emiterea necontrolata a emisiilor de carbon in atmosfera, pe fondul deja alarmant al manifestarii efectelor negative ale schimbarilor climatice asupra planetei si, implicit, a oamenilor.(...) Amprenta de carbon reprezinta emisiile totale de gaze cu efect de sera ce sunt eliberate in atmosfera ca rezultat al diverselor activitati economice si umane intreprinse zi de zi. Aceasta genereaza binecunoscutul fenomen de incalzire globala si este masurata in tone de emisii de CO2. Emisiile de carbon din domeniul energiei si proceselor industriale au atins pragul de 36,3 miliarde de tone in 2021, dupa ce, in 2020, au fost inregistrate valori in usoara scadere datorita pandemiei, de 34.2 miliarde de tone", se mentioneaza in comunicat.
Rezultatele studiului au relevat ca romanii sunt preocupati intr-o masura ridicata de problemele din domeniul constructiilor care afecteaza calitatea vietii si a mediului inconjurator. 55% dintre acestia sunt ingrijorati de efectele negative ale emisiilor de carbon, 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, iar 69% de eliminarea deseurilor din constructii in locuri neadecvate.
De asemenea, studiul mai subliniaza ca 8 din 10 tineri considera ca inovatia/modernitatea ii ajuta sa protejeze mediul inconjurator. Astfel ca asteptarea acestora din partea companiilor producatoare de materiale de zidarie este sa vina in intampinarea consumatorilor cu solutii moderne si produse prietenoase cu mediul.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...