UE si tarile Mercosur anunta un acord de liber schimb, care asteapta aprobarea statelor membre
Luni, 09 Decembrie 2024
Luni, 09 Decembrie 2024
"Este inceputul unei noi ere, cu un acord de care vor beneficia ambele parti si va aduce beneficii semnificative consumatorilor si companiilor, daca va fi aprobat", a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferinta de presa comuna cu presedintii Braziliei, Argentinei, Paraguayului si Uruguayului, pentru anuntarea acestui acord finalizat dupa 25 de ani de discutii.
Ursula von der Leyen a afirmat ca "ingrijorarile fermierilor nostri" au fost ascultate si ca "acordul include garantii solide pentru a proteja mijloacele noastre de subzistenta".
Insa pentru Franta, tara care este in fruntea unui grup de state membre care se opun acestui acord, in numele apararii unui sector agricol care se teme de concurenta incorecta, "nu este in mod clar sfarsitul povestii", a declarat ministrul delegat pentru Comert Exterior, Sophie Primas.
"Nu este vorba de semnarea acordului ci de simpla finalizare politica a negocierilor. Acestea nu angajeaza decat Comisia dar nu si statele membre", a afirmat Sophie Primas.
Copa-Cogeca, organizatia care regrupeaza principalele sindicate agricole din Europa, sustine ca acest acord trimite un "mesaj catastrofal milioanelor de fermieri europeni". Organizatia a facut un apel catre "statele membre si Parlamentul European sa se mobilizeze impotriva acestui acord, care va exacerba presiunile economice la care sunt supuse numeroase exploatatii".
Acest acord, care este discutat inca din 1999, vizeaza eliminarea majoritatii taxelor vamale intre Uniunea Europeana si tarile latino-americane din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay si Uruguay), in ideea de a crea o vasta piata cu peste 700 de milioane de consumatori, adica "cel mai mare parteneriat comercial si de investitii vazut vreodata", a spus Ursula von der Leyen.
Chiar daca in virtutea tratatelor europene, Comisia este singura care negociaza acorduri comerciale in numele celor 27 de state membre, acordul semnat vineri trebuie sa fie ratificat prin aprobarea unui numar de cel putin 15 state membre, reprezentand 65% din populatia UE, si ulterior de o majoritate din Parlamentul European.
O minoritate de blocaj poate de asemenea opri orice ratificare. Aceasta este intentia declarata a presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, care a afirmat vineri ca "acordul comercial este inacceptabil in forma actuala". Dupa ce premierul polonez Donald Tusk a afirmat inca de la finele lunii noiembrie ca nu va accepta nici el acordul in forma actuala, Italia s-a alaturat si ea joi refuzului francez.
Acest trio nu este singular, in contextul in care Austria si Tarile de Jos si-au exprimat unele reticente, iar acestora ar putea sa li se alature Irlanda. Pentru a bloca acordul, Franta trebuie sa stranga alte trei state care reprezinta 35% din populatia UE, un prag care poate fi usor depasit daca sprijinul autoritatilor de la Roma si Varsovia se va confirma in momentul votului.
„Gustul autentic si procesul de preparare respecta traditiile stramosesti, punand Romania p...
Raspandirea virusului gripei aviare a provocat ingrijorari in randul guvernelor si firmelor din s...
Conform INS, care are la baza datele Eurostat, Romania era in 2023 cel mai ieftin stat din UE pen...