UE ramane cel mai mare exportator de produse alimentare
Duminica, 08 Septembrie 2019
Duminica, 08 Septembrie 2019
Conform acestui raport, in anul 2018 schimburile comerciale cu produse agroalimentare ale UE au atins o valoare de 254 miliarde euro, dintre care 138 miliarde euro au fost exporturile si 116 miliarde euro importurile, astfel ca blocul comunitar a inregistrat un excedent comercial de 22 miliarde euro din schimburile comerciale cu produse agroalimentare.
"Politica agricola comuna, din ce in ce mai orientata spre piete, a avut o contributie decisiva la succesul inregistrat de Uniunea Europeana in schimburile de produse agricole. Reputatia UE de a avea produse sigure, nutritive si de calitate este o formula castigatoare pe piata mondiala", a declarat comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan.
Produsele agricole au o pondere de 7% din valoarea totala a bunurilor exportate de UE in 2018, ceea ce le plaseaza pe locul patru dupa masini, alte produse manufacturate si produse chimice. Impreuna, agricultura, industriile si serviciile care au legatura cu alimentatia, asigura aproximativ 44 de milioane de locuri de munca in Uniunea Europeana.
Primele cinci destinatii produsele agroalimentare din UE continua sa fie: SUA, China, Elvetia, Japonia si Rusia. Impreuna, aceste state sunt responsabile pentru 40% din exporturile comunitare de produse agroalimentare. Vinurile continua sa domine cosul produselor exportate, urmate de bauturi spirtoase si lichioruri, hrana si diferite preparate alimentare pentru bebelusi, ciocolata, paste si patiserie.
In anul 2018, Uniunea European a devenit si al doilea mare importator mondial de produse agroalimentare, cu o valoare de 116 miliarde euro. UE isi asigura din import trei tipuri principale de produse: produse care nu sunt, sau sunt produse intr-o mica masura in UE, precum fructe tropicale, cafea si fructe proaspete sau uscate (reprezentand 23,4% din importuri in 2018), produse care sunt destinate pentru hrana animalelor (sroturi de oleaginoase si soia boabe, reprezentand 10,8% din importuri) si produse utilizate ca ingrediente (cum este uleiul de palmier).
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...