UE pierde 13% din piata de export carne de pui, dar pretul revine la cote normale

UE pierde 13% din piata de export carne de pui, dar pretul revine la cote normale


Producatorii de carne de pui din Uniunea Europeana incep sa respire ceva mai usurati dupa 4 luni de cosmar, in care blocajul in exporturi si o reducere a consumului pe zona HoReCa ameninta sa destabilizeze productia pe termen mediu.

Ce-i drept, nivelul stocurilor din depozitele frigorifice este inca ridicat, iar volumul de carne de pasare exportat catre tari terte este cu 13% mai mic decat in primul semestru al anului trecut, dar pretul mediu incepe sa revina la o valoare care sa dea mai multa incredere producatorilor.

 

An de tatonare

 

2020 pare sa fie si un an de tatonare a pietelor locale pentru multi dintre producatorii europeni de carne de pui. Foarte putini dintre acestia au marsat pe lansarea unor noi produse in piata, ca urmare a schimbarii rapide in obiceiurile de consum. Insecuritatea financiara din anumite piete si costuri neprevazute apa rute in productie au blocat prezentarea unor noi produse inovative, exceptie facand poate compania romaneasca Transavia, cu puiul Libertan si gama noua de produse introdusa treptat de CP Foods Polonia in piata domestica, dar si in anumite piete din Asia de Sud-Est.

 

Insa, diminuarea volumelor importate si scurtarea lantului de aprovizionare ar trebui sa asigure o crestere stabila pe termen mediu pentru producatorii europeni de carne de pui. Din acest punct de vedere, pana si revenirea pretului la un nivel de 187,72 euro /100 kg carcasa pare un semnal incurajator. Pretul mediu actual pentru carnea de pui este doar cu 0,7% mai scazut fata de cel inregistrat in aceesi perioada a anului trecut si cu 1,1% in crestere fata de cel raportat de Eurostat in luna iulie.

 

Transformari dinamice

 

Nu mai departe de anul trecut, marile firme din industrie cautau noi piete in care sa plaseze investitii in sectorul agricol. Printre cele mai promitatore zone se remarcau tarile africane si Filipine, ultima beneficiind de atentia unui consortiu olandez compus din nu mai putin de 15 firme. Contextul actual a modificat insa planurile investitionale, China anuntand ca va intensifica productia de carne de pui pentru a limita volumul importurilor de carne rosie.

 

Nivelul investitiilor in avicultura din China promite sa fie unul gigantic, cu ferme numarand pana si 100 milioane de pasari. Conform Departamentului de Agricultura al guvernului SUA (USDA), productia de carne de pasare din China ar trebui sa atinga anul acesta volumul record de 14,85 milioane de tone, cu mai mult de un milion de tone adaugat fata de nivelul inregistrat in cursul anului trecut.

 

Expansiunea agresiva marcheaza un moment de cotitura pentru stilul de viata al consumatorului chinez, o parte din analistii internationali considerand ca gigantica piata asiatica se indreapta spre o dieta de tip occidental.

 

De altfel, in planurile oficialilor de la Beijing intra si o reducere treptata cu 50% a consumului de carne pe cap de locuitor in urmatorul deceniu, explozia demografica din China parand sa solicite o mai buna gestionare a resurselor de hrana.

 

Trend asiatic

 

Nu este doar China care marseaza spre modificari dinamice in meniul de baza al populatiei. In Vietnam, tara care la randu-i a pierdut 30% din efectivele porcine, ca urmare a crizei PPA, refacerea stocului de animale din fermele de suine merge mana in mana cu transformarea unora dintre acestea in ferme de pui.

 

Printre cele mai active firme care investesc in sectorul avicol vietnamez se numara tailandezii de la CP Foods. La fel, batalia greoaie impotriva epidemiei PPA din Filipine l-a facut pe secretarul de stat pentru Agricultura William Darr sa prezinte ca varianta tranzitia de la cresterea suinelor catre ferme avicole sau de mici rozatoare (iepuri).

 

Pe termen mediu si lung, astfel de modificari structurale in zootehnia tarilor asiatice ar putea avea un impact major asupra comertului global cu carne de pasare. Desigur, ca in orice alt colt al lumii, riscurile aduse de epidemiile de gripa aviara raman pregnante.

 

Diversificarea exporturilor

 

Dinamica schimbarilor in piata globala de carne de pasare poate prinde pe picior gresit mari exportatori de talia Braziliei sau a Statelor Unite ale Americii.

 

Comenzile pentru pui carcasa sau pui congelat pot inceta brusc in conditii favorabile de crestere a productiei interne de pe o anumita piata. Exista insa si tendinta de a deschide piete externe pentru produse cu valoare adaugata, iar acest trend nu se revede doar la producatorii brazilieni, care recent au obtinut aprobarea de export pentru pui procesat pe piata egipteana, ci si la jucatori de talie mai mica, asa cum este Rusia.

 

„Daca vrem sa ne respectam angajamentul de a deveni o prezenta constanta pe piata chineza, discutiile vor trebui centrate pe exportul de produse  premium, care ar putea fi livrate atat in retailul fizic, cat si in online”, a explicat recent Andrei Terekhin, seful departamentului export din cadrul Cherkizovo Grup.

 

Rusia a reusit sa deschida piata de carne de pasare din China in 2019, in urma unui troc politic, oferind la schimb acces pe piata produselor de fructe de mare. Anul trecut, Cherkizovo a expediat 14.000 tone de carne de pasare congelata pe piata chineza, iar anul acesta tinteste un volum total de 50.000 de tone.

 

In cautarea unor piete noi

 

Pentru moment, sectorul avicol din UE va trebui sa isi indrepte atentia catre noi piete care ar putea fi deschise in viitorul apropiat, in contextul in care alte destinatii traditionale anunta modificari de amploare in industria locala si arata tot mai mult semne ale unor politici de protectionism.

 

Un bun exemplu il da liderul producatorilor de carne de pasare din UE, Polonia, care, in ciuda scandalurilor legate de infestarea carnii cu salmonella si a obstacolelor aduse de epidemia de gripa aviara de la inceputul acestui an, a reusit sa isi faca loc pe piata din Singapore si sa redeschida poarta de export catre Arabia Saudita.

 

Mutarea catre noi piete pare de bun augur, in contextul in care relatia viitoare cu Marea Britanie nu se anunta lipsita de frictiuni, iar China, o alta piata importanta pentru industria avicola din Polonia, pregateste investitii masive in sector.

 

In primele 4 luni ale anului, exporturile de pui din UE pe piata britanica se diminuasera cu peste 30%, iar un eventual acord comercial UK-SUA pare sa evolueze sub cerinta expresa a guvernului american de a primi unda verde pe piata britanica pentru carnea de pui clorinata.

 

In momentul de fata, cele mai active piete pentru exportul de carne de pui par sa fie Congo, cu o crestere de 57% fata de volumele expediate in- primele 6 luni ale anului precedent si Filipine (+13%).

 

Pe de alta parte, marul discordiei intretinut intre producatorii de carne de pasare din UE si cei din Ucraina pare sa fi disparut odata cu diminuarea schimburilor comerciale dintre cele doua parti.

 

Astfel, primul semestru a adus o reducere de 25,5% a exporturilor de carne de pui catre Ucraina si o diminuare cu 31,2% a importurilor.

 

Analiza realizata de Marius Jianu in editia cu nr. 72 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de