UE inaspreste regulile de bunastarea a animalelor pe durata transportului pe cale maritima

UE inaspreste regulile de bunastarea a animalelor pe durata transportului pe cale maritima


Comisia Europeana inaspreste regulile pentru protectia animalelor transportate pe mare, care se vor aplica registrelor, procedurilor de urgenta, punctelor de iesire si aprobarii navelor de transport al animalelor.

Noile cerinte mai stricte urmaresc consolidarea inspectiilor navelor de transport de animale de catre statele membre. O baza de date europeana va fi creata de Agentia Europeana de Securitate Maritima (AESM) pentru a inregistra toate inspectiile si a permite statelor membre sa acceseze rapid toate informatiile relevante in timpul verificarilor.

Potrivit noului regulament european, publicat astazi, cu privire la inregistrarea, stocarea si partajarea rapoartelor scrise ale controalelor oficiale, inspectiile efectuate in scopul acordarii certificatului de autorizare al navei vor fi realizate de o echipa, ce va include cel putin un medic veterinar oficial si un expert maritim autorizat de autoritatile maritime ale statuluimembru. De asemenea, un medic veterinar oficial va realiza controale oficiale la bordul unei nave pentru animale vii pe parcursul primei calatorii cu incarcatura dupa autorizare. Aceasta ultima prevedere se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2024.

Suplimentar, regulamentul mai contine si prevederi referitoare la planurile de interventie pentru situatii de urgenta, privind navele pentru animale vii, precum si cerintele minime aplicabile punctelor de iesire. Trebuie mentionat ca, inca din 2019, Romania a adoptat o legislatie nationala mai strict, referitoare la autorizarea vapoarelor. Aceasta prevede ca, din echipa de autorizare, face parte si un expert maritim.

„Asistenta animalelor este o prioritate si un element cheie al principiului “De la ferma la furculita”. Siguranta transportului este o parte integranta a acesteia. Incidentele care au avut loc in ultimii ani cu navele de transport pentru animale au aratat clar ca anumite practici actuale nu sunt acceptabile si compromit bunastarea animalelor. Datorita noilor reguli si revizuirii viitoare a legislatiei privind bunastarea animalelor, ne asiguram ca toate controalele sunt imbunatatite si ca animalele transportate pe mare beneficiaza de standarde ridicate de bunastare a animalelor”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european responsabil de sanatate si siguranta alimentara.

Noile norme legislative vor fi completate si de un regulament delegat ce priveste inspectia navelor si controalelor la punctele de iesire. Acest text legislativ urmeaza sa fie publicat in Jurnalul Oficial al UE in urmatoarele luni.Poti fi interesat si de