UE cere altor state sa nu profite de pe urma embargoului pe care i l-a impus Rusia
Luni, 25 August 2014
Luni, 25 August 2014
Uniunea Europeana (UE) a cerut din nou, vineri, unor tari terte, intre care Argentina si Serbia, sa nu profite comercial de pe urma embargoului asupra produselor sale agroalimentare instituit de Rusia, consemneaza agentia EFE.
'Uniunea Europeana spera ca statele terte si cele candidate pentru intrarea in blocul comunitar se vor abtine sa ia masuri prin care sa profite de situatia creata in urma masurilor comerciale ruse', a subliniat purtatorul de cuvant al Comisiei pentru politica de vecinatate, Peter Sano.
Reactia sa survine dupa ce Serbia, tara candidata la blocul comunitar, dar care nu s-a alaturat sanctiunilor europene impotriva Rusiei, si-a manifestat intentia de a-si spori exporturile de produse agroalimentare pe piata rusa.
Si Argentina a anuntat joi ca a ajuns la un acord cu Rusia pentru a exporta catre aceasta din urma produse agroalimentare in valoare de 18 miliarde de dolari, ce vor acoperi o parte din golul lasat de produsele occidentale disparute de pe piata rusa in urma embargoului.
In ceea ce priveste Serbia, oficialul comunitar si-a manifestat speranta ca aceasta tara, in virtutea candidaturii ei la UE, 'se va alinia complet politicii externe europene atunci cand va intra in Uniune', dar a evitat sa comenteze daca actuala pozitie a Belgradului in chestiunea sanctiunilor impuse Rusiei poate dauna negocierilor de aderare la blocul comunitar aflate in curs de desfasurare.
Purtatorul de cuvant a mai mentionat ca UE mentine contacte diplomatice cu partenerii sai si cu acele tari ce pot fi potentiale furnizoare de produse aflate pe lista embargoului instituit de Rusia impotriva statelor occidentale, dar nu a oferit detalii despre aceste consultari.
Rusia a raspuns pe 7 august sanctiunilor instituite impotriva ei pentru actiunile destabilizatoare din Ucraina printr-un embargou asupra majoritatii produselor agroalimentare importate din tarile care au adoptat aceste sanctiuni, respectiv SUA, statele UE, Australia, Canada si Norvegia. De atunci, guvernul de la Moscova cauta surse alternative de aprovizionare cu astfel de produse, potrivit Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...