UE ar putea aloca 80 de milioane de euro pentru despagubirea fermierilor afectati de PPA

UE ar putea aloca 80 de milioane de euro pentru despagubirea fermierilor afectati de PPA


Eurodeputatii romani Siegfried Muresan, Mircea Hava, Daniel Buda si Dan Motreanu au depus trei amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2020 prin care solicita alocarea, in total, a 80 milioane de euro pentru despagubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectati de pesta porcina africana, inclusiv fermierii din Romania.

Astfel, primul amendament prevede alocarea a 50 de milioane de euro catre Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masurile specifice destinate fermierilor afectati de pesta porcina africana, in special pentru sprijinirea pietei produselor din carne de porc care a avut de suferit din cauza prezentei virusului.

 

Cel de-al doilea amendament prevede alocarea a 20 de milioane de euro la linia bugetara „Asigurarea unei stari de sanatate mai bune a animalelor si a unui nivel inalt de protectie a animalelor in Uniune” pentru asigurarea controlului bolilor animalelor.

 

Prin cel de-al treilea amendament, se solicita alocarea a 10 milioane de euro catre Fondul pentru masuri de urgenta privind sanatatea animalelor si a plantelor din cadrul Programului pentru Produse si Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeana.

 

„Numarul focarelor de Pesta Porcina Africana din Romania continua sa creasca de la o zi la alta. Am ajuns la un numar de 29 judete afectate si peste 1100 de focare. Epidemia a cauzat pana acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii romani, iar aceasta suma continua sa creasca. Nu doar fermierii si crescatorii de porcine au fost afectati, ci intreaga piata a produselor din carne de porc. Vorbim astfel de numeroase restrictii in materie de export si scumpiri de pana la 30% in ultimele luni la pretul carnii si preparatelor din porc, Romania ajungand printre tarile din Uniunea Europeana cu cele mai mari scumpiri in materie de carne de porc in anul 2019. Anul trecut au fost alocati 28 de milioane de euro din Bugetul UE 2019 tot pentru combaterea si eradicarea Pestei Porcine Africane. Fermierii romani au in continuare nevoie de sprijin. De aceea, impreuna cu colegii mei am cerut astazi, prin trei amendamente, alocarea, din Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020, a 80 milioane de euro pentru masuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectati de pesta porcina, inclusiv fermierii din Romania. Am promis fermierilor romani ca europarlamentarii PNL se vor lupta pentru interesele lor in Parlamentul European si exact asta facem”, a declarat deputatul european Siegfried Muresan dupa depunerea amendamentelor.

 

Potrivit acestuia, deja s-a obtinut sustinere din partea unui important grup din Parlament. “Suntem bucurosi sa va anuntam ca Grupul PPE din Parlamentul European sustine amendamentele noastre pentru a aloca fonduri europene pentru combaterea pestei porcine africane in urmatorul an. Aceste amendamente au fost depuse de Dan Motreanu si Daniel Buda (membri in Comisia pentru agricultura), Mircea Hava si cu mine (membri în Comisia pentru bugete) si au devenit acum prioritate a intregului Grup PPE. Asta garanteaza ca fermierii romani vor fi ajutati imediat ce pesta porcina apare. Suntem o delegatie mare in cel mai mare grup din Parlamentul European si ne propunem sa facem cat mai multe lucruri bune pentru oameni in urm─âtorii 5 ani”.

 

Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2020 urmeaza a fi adoptat de Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene pana la finalul lunii noiembrie.Poti fi interesat si de