UE achizitioneaza 40 milioane de vaccinuri contra gripei aviare pentru 15 tari

UE achizitioneaza 40 milioane de vaccinuri contra gripei aviare pentru 15 tari


Uniunea Europeana va semna marti un contract pentru a asigura peste 40 milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare pentru 15 tari, primele livrari fiind destinate Finlandei, au anuntat oficialii de la Bruxelles, transmite Reuters.

Conform acordului, sunt asigurate pana la 665.000 doze de la producatorul de vaccinuri CSL Seqirus, cu optiunea pentru inca 40 milioane de vaccinuri, pentru o perioada maxima de patru ani. Vaccinurile vor fi procurate in comun de Autoritatea pentru Pregatire si Raspuns in caz de Urgenta Sanitara (HERA) din cadrul Comisiei Europene, 15 state din UE si Spatiul Economic European.

 

Dozele sunt pentru cei care sunt cel mai mult expusi la virusul gripei aviare, cum ar fi angajatii din ferme si veterinarii. Statele Unite, Canada si Marea Britanie sunt in proces de asigurare a dozelor de vaccin preventiv.

 

"In cazul gripei aviare, monitorizam continuu si in mod activ situatia, iar marti, cu statele membre UE, vom asigura accesul la peste 40 milioane de doze de vaccin preventiv contra gripei aviare pentru a-i proteja pe cei mai expusi. Livrarile catre tarile care au imediat nevoie sunt deja in desfasurare", a declarat pentru Reuters comisarul european pentru sanatate Stella Kyriakides.

 

Aceste actiuni vin dupa o raspandire exploziva a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a aparut la finele lui 2020 si a provocat un numar fara precedent de decese in randul pasarilor salbatice si domestice si care a inceput sa infecteze si numeroase specii de mamifere.

 

In martie, oficialii americani au anuntat prima descoperire a virusului gripei aviare H5N1 in randul vacilor de lapte, fiind infectate zeci de turme din noua state si doi muncitori din industria lactatelor. Administratia americana pentru Alimente si Medicamente a estimat ca 20% din productia americana de lapte arata simptome de infectie cu virsul grupei aviare, ceea ce sugereaza ca este posibila o larga raspandire.

 

Expunerea umana la virus in operatiunile de crestere a pasarilor si productie de lactate creste riscul ca virusul sa sufere mutatii si sa dobandeasca capacitatea de a se raspandi usor in randul oamenilor.

 

"Transmiterea catre oameni ramane un eveniment rar si nu exista o transmitere sustinuta intre oameni observata pana acum. Riscul transmiterii catre populatia din UE este considerat a fi scazut", a precizat Centrul european de prevenire si control al bolilor, in raportul saptamanal din perioada 1-7 iunie.



Poti fi interesat si de