UE a devenit cel mai mare exportator de carne de porc din lume

UE a devenit cel mai mare exportator de carne de porc din lume


Europa a devenit un actor important pe piata mondiala a carnii de porc, ajungand sa exporte 41% din cantitatea de carne de porc ceruta la nivel mondial, de la 20% cat exporta in urma cu 10 ani.

Razboaiele comerciale dintre SUA si vecinii sai din America de Nord, precum si tensiunile cu China au blocat sansa carnii de porc din America sa-si creasca cota (33%) pe piata mondiala, potrivit Consiliului canadian pentru carnea de porc, scrie EuroMeatNews.com.

 

Nici macar Canada, unul dintre furnizorii importanti de carne de porc pe piata chineza, nu s-a comportat foarte bine in noul climat geopolitic creat de administratia Trump. Mai mult, timp de aproape jumatate de an, importurile canadiene de carne de porc au fost interzise in China, iar inceputul anului 2020 nu prezinta semne de usurare pentru industrie.

 

"In 2010, Canada a furnizat 20% din importurile globale de carne de porc. In 2019, aceasta cota a scazut la doar 15% din importurile mondiale furnizate de Canada. Pierderile Canadei au avut o pondere pe scara larga pe toate pietele majore, cu exceptia Chinei si Mexicului.

 

Interesant este ca, in ciuda cresterii masive a productiei din SUA, aceasta a furnizat aproximativ o treime din cererea globala de carne de porc in 2010 si aproape aceeasi cantitate in 2019. UE a fost mare lider mondial la export, cu un tonaj mai mult decat dublu. A furnizat 20% din cererea de importuri la nivel mondial in 2010 si 41% anul trecut ", a comentat Kevin Grier, Market Analysis and Consulting, in cel mai recent raport canadian de piata de porc. In 2019, producatorii canadieni de porci au inregistrat pierderi de 5,46 dolari per porc, cu prima jumatate a anului marcand o marja pozitiva de 3,90 dolari. In ianuarie 2020, pierderile au fost de 29,41 dolari per porc finisat.

 

"Se pare ca, pe masura ce industria din America de Nord devine din ce in ce mai mult concentrata pe export, volatilitatea creste. In special pentru producator, cel putin. Aceasta pare sa faca parte din impulsul pentru o integrare tot mai mare - plasarea carnii de porc ca centru de profit si productia de porci ca centru pentru costuri”, a declarat Bob Fraser, vanzari si servicii la Genesus Inc.

 

Intre timp, industria de carne de porc din UE asteapta inca un an cu volume mari de exporturi in China, deoarece se preconizeaza ca deficitul de carne de porc va atinge aproape 5 milioane de tone din cauza situatiei cu pesta porcina.



Poti fi interesat si de