UCPR: Toti producatorii de carne de pasare si oua respecta legislatia
Luni, 15 Noiembrie 2021
Luni, 15 Noiembrie 2021
'Aparitia periodica in media a unor campanii de denigrare a produselor avicole aduce grave prejudicii producatorilor autohtoni, dar si consumatorilor care sunt indepartati de produsele de foarte buna calitate si la preturi rezonabile aflate pe piata noastra. De asemenea, afirmatiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitand de astfel de campanii si de multe ori facand presiune pe preturi. Mentionam ca toti producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA', se mentioneaza intr-un comunicat al UCPR.
Potrivit sursei citate, producatorii din Romania lucreaza la nivelul celor mai inalte standarde tehnologice, stiintific determinate, in conformitate cu legislatia europeana, oferind produse de calitate superioara si sigure pentru o alimentatie sanatoasa.
'Cresterea pasarilor in fermele autorizate sanitar veterinar din tara noastra se face dupa cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanitara veterinara a pasarilor si a reziduurilor din produsele avicole se face permanent prin programe de autocontrol si control oficial in baza legislatiei specifice. Costul cu monitorizarea reziduurilor si biosecuritatea fermelor este extrem de ridicat si este suportat integral de catre fermieri vizeaza', spun reprezentantii UCPR.
Astfel, Directiva 96/22/CE a Consiliului din 29.04.1996, transpusa in legislatia noastra prin Ordinul 199/2006, interzice comercializarea si utilizarea hormonilor in cresterea pasarilor, iar in aceste conditii 'niciun crescator de pasari din Romania nu foloseste astfel de produse'.
De asemenea, depistarea reziduurilor de antibiotice, a substantelor farmacologic active si a altor reziduuri se face in baza Regulamentului 37/2010 si a Ordinului 95/2007.
'Facem precizarea ca antibioticele sunt permise in cresterea pasarilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea si sub semnatura medicului veterinar, cu respectarea timpului de asteptare inainte de sacrificarea pasarilor. Drept urmare, antibioticele nu se utilizeaza in mod sistematic in cresterea pasarilor, ci doar ocazional, ca forma de tratament. Mai mult decat atat, programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de catre Comisia Europeana, aceasta stabilind numarul de probe pentru control in functie de numarul de pasari din tara (anual se analizeaza mii de probe de laborator). Tot Comisia Europeana recomanda si verifica anual metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de catre ANSVSA care este auditata anual la capitolul reziduuri', explica reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
Pentru depistarea pesticidelor in carne opereaza Regulamentul 396/2005, iar depistarea diferitilor contaminanti si a micotoxinelor din carne se face in baza Regulamentului 1881/2006.
In aceste conditii, producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania afirma ca respecta cu strictete legislatia in vigoare, iar produsele comercializate din lantul autohton de productie avicola sunt sigure pentru consumul uman.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...