UCPR: Stop dezinformarii! Adevarul despre cresterea puilor de carne in Romania
Vineri, 04 August 2023
Vineri, 04 August 2023
„Producatorii autohtoni de carne de pui lucreaza la nivelul celor mai inalte standarde tehnologice, etice si de responsabilitate, in conformitate cu legislatia nationala si a UE, asigurand un standard ridicat de siguranta si calitate a produselor din carne de pui. In fermele avicole din Romania tehnologiile de crestere a puilor de carne sunt reglementate de legislatia UE prin Regulamentul 543/2008 (care se refera la standarde de productie, calitate si comercializare) si Directiva 43/2007 (care se refera la bunastarea puilor de carne). Astfel, cresterea pasarilor in fermele autorizate sanitar veterinar se face dupa cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanatatii pasarilor se face permanent prin programe de autocontrol si control oficial in baza legislatiei UE”, se arata intr-un comunicat al UCPR.
UCPR asigura consumatorii ca produsele obtinute pe lanturile de productie avicola ale membrilor sai provin de la pui de carne BROILER crescuti in conditii de bunastare care respecta toate normelor nationale si de la nivelul Uniunii Europene:
1. Conditii adecvate de adapost (temperatura, lumina, aer, umiditate etc.) , prin care pasarile beneficiaza de conditii de mediu optime, in functie de perioada de crestere, au spatiu suficient pentru a se misca si a se comporta in mod natural. Toti puii de carne din UE si implicit din Romania sunt crescuti la sol, avand posibilitatea de a se misca liber intr-un mediu controlat, putand sa se hraneasca, sa bea apa si sa interactioneze cu ceilalti pui.
2. Nutritie corespunzatoare care asigura o dieta echilibrata, bogata in nutrienti, adaptata etapei de dezvoltare a puilor si care le asigura o crestere sanatoasa si un sistem imunitar puternic.
3. Acces la apa curata si proaspata pentru hidratare adecvata.
4. Controlul medical regulat asigurat de medici veterinari, conform normelor in vigoare.
5. Absenta utilizarii antibioticelor ca stimulatori de crestere.
UE este singura zona economica din lume care a promovat o legislatie specifica bunastarii pasarilor. UCPR aminteste ca Directiva 43 din 2007, prevede densitatile pe mp in kg la puii de carne si care nu pot fi depasite de nici un fermier din UE. Suplimentar fata de legislatia europeana cu prevederi minime de bunastare, tara noastra a solicitat si a obtinut aprobarea Comisiei UE pentru aplicarea unui program de bunastare superioara care prevede o reducere a densitatii (kg/mp) cu inca 15%. Mentionam ca in urma unei initiative cetatenesti la nivelul UE (cca 1,5 milioane cetateni) Comisia a decis sa modifice legislatia privind bunastarea animalelor.
Astfel, in 2023 legislatia va fi in curs de elaborare, urmand sa fie supusa dezbaterii publice si apoi sa fie votata. In acord cu recomandarea stiintifica a EFSA (Autoritatea europena de siguranta alimentelor), bunastarea puilor de carne va fi la nivelul bunastarii superioare practicate in prezent in Romania.
Pentru corecta informare a opiniei publice, UCPR precizeaza ca la nivel european, doar 10% din consumul de carne de pui provine pasari crescute in tehnologii alternative: aer liber - traditional, crescute in libertate totala - traditional, crescuti in semilibertate sau in spatii inchise – sistem extensiv. Restul de 90% din totalul consumului de carne de pui provin din pasari crescute conventional, in adapost fara iesire in aer liber, cu microclimat si furajare controlate. In Romania, puii crescuti in tehnologii alternative in ferme reprezinta cca 3-4% din totalul productiei realizate. Acest lucru se datoreaza alegerii consumatorilor, mult mai sensibili la pret, acest tip de carne avand costuri semnificativ mai ridicate si implicit preturi de piata mai mari.
Conform Programul strategic national 2023-2027, masura de bunastare superioara a puilor de carne, reglementata prin Ordinului MADR nr. 55 din 2023, prevede ca varsta minima de sacrificare sa fie de cel putin 42 de zile.
“Combatem cu fermitate un alt subiect care manipuleaza opinia publica generand anxietate si chiar panica la nivelul consumatorilor cu privire la alimentatia ce contine carne de pui, precizand ca antibioticele sunt permise in cresterea pasarilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea şi sub semnatura medicului veterinar, cu respectarea timpului de asteptare inainte de sacrificarea pasarilor. Drept urmare, antibioticele nu se utilizeaza in mod sistematic in cresterea pasarilor, ci doar ocazional, la nevoie, ca forma de tratament”, mai transmit reprezentantii UCPR.
Depistarea reziduurilor de antibiotice, a substantelor farmacologic active şi a altor reziduuri se realizeaza in baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007. Mai mult decat atat, programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de catre Comisia Europeana, aceasta stabilind numarul de probe pentru control in functie de numarul de pasari din fiecare tara. Tot Comisia Europeana recomanda şi verifica anual metodele de analiza şi control utilizate in laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de catre ANSVSA care este auditata anual la capitolul reziduuri.
La nivel mondial 85% din toata carnea de pasare destinata consumului uman provine de la pui de gaina, 10% de la pui de curca si 5% din alte specii de pasari (rata, gasca, bibilica, struti etc).
Topul preferintelor Tadaaazz 2024 Clasamentul preparatelor preferate de romani este completat de...
Valorile maxime ale ajutorului : - pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrului ge...
"Ciorba ocupa prima pozitie in topul preferintelor, fiind cel mai comandat fel de mancare traditi...