UCPR: Romania a avut anul trecut cele mai mici preturi din UE la carnea de pasare

UCPR: Romania a avut anul trecut cele mai mici preturi din UE la carnea de pasare


Preturile carnii de pasare la poarta fermei, in Romania, au fost anul trecut cele mai mici din Uniunea Europeana, dar si cele mai mici din istoria post integrare, iar fata de 2019 s-au redus cu 10%, sustin reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), citand datele Observatorului European al Preturilor.

De asemenea, indicele preturilor de consum, publicat de Institutul National de Statistica, arata ca preturile la consumator au crescut cu circa 2% in aceeasi perioada.

 

UCPR vine cu aceste precizari dupa ce Consiliului Concurentei a anuntat saptamana trecuta ca investigheaza piata productiei si comercializarii carnii de pasare din Romania pentru 'posibile intelegeri si/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind cresterea artificiala a pretului de vanzare'.

 

'UCPR va asigura toata transparenta necesara si toate datele tehnice necesare unei investigatii cat mai in detaliu, care sa vizeze atat particularitatile specifice sectorului avicol cat si contextul european si national, care la momentul perioadei vizate si in prezent, se afla intr-o situatie dificila din cauza pandemiei COVID 19 si blocarii canalului de distributie HORECA. De asemenea, situatia este dificila si din cauza secetei din anul 2020, care a dus la cresterea pretului la cereale cu circa 30-40% dar si din cauza cheltuielilor suplimentare pentru biosecuritatea fermelor in vederea prevenirii contaminarii pasarilor cu virusul gripei aviare. Consideram ca este obligatia noastra de a participa activ la toate etapele investigatiei si de a ne asigura ca prin expertiza noastra putem aduce clarificarile necesare unei viziuni cat mai clare asupra intregului lant comercial de la poarta fermei pana Ia consumatorul final ai carui interes primeaza', sustine presedintele UCPR, Ilie Van.

 

Potrivit unui comunicat, inca de la infiintarea UCPR, in anul 1993, a fost respectat intreg cadrul legislativ aplicabil, cat si statutul si obiectivele asumate, rezultatele din aceasta industrie avand ca beneficiar direct consumatorul roman.

 

'Acesta a avut acces la o calitate superioara a produselor si la preturi din ce in ce mai mici, atat pentru carnea de pasare, cat si pentru ouale de consum, ca urmare a cresterii performantelor tehnologice si a randamentului crescatorilor de pasari din Romania. In acelasi timp, am sustinut prin toate actiunile noastre dezvoltarea unei piete libere care sa creasca competitivitatea producatorilor romani pe piata comunitara dar si reprezentarea si apararea intereselor legitime ale acestora', mentioneaza presedintele UCPR.

 

Pana la finalizarea investigatiei demarate de Consiliul Concurentei, societatile comerciale vizate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, conform legislatiei specifice privind productia si comercializarea produselor agricole, care opereaza la nivel european si a legislatiei nationale in vigoare., subliniaza Ilie Van.

 

UCPR mai precizeaza in comunicat ca si producatorii de oua de consum din Romania se afla sub investigatia Consiliului Concurentei din februarie 2018, procedura care nu s-a incheiat pana in prezent.

 

Investigatia in privinta productiei si comercializarii carnii de pasare a fost inceputa de Consiliul Concurentei in data de 15 decembrie 2020.

 

Pe 6 mai, Consiliul Concurentei a anuntat ca a declansat o investigatie ce vizeaza un posibil comportament anticoncurential al unor companii care isi desfasoara activitatea pe piata productiei si/sau comercializarii carnii de pasare din Romania. Companiile investigate sunt Transavia, Ave Impex, Vis Agri, Safir, Avi-Top, Avicola Buzau, Avicola Dragos Voda, Avicod , Agricola International Bacau, Agrisol International RO si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

 

Autoritatea de concurenta detine indicii privind posibile intelegeri si/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind cresterea artificiala a preturilor de vanzare.

 

In acest context, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile unor companii care activeaza pe piata productiei si/sau comercializarii carnii de pasare, precum si la sediul UCPR.

 

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor. Documentele ridicate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.

 

Inspectiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.

 

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

 



Poti fi interesat si de