UCPR: Piata carnii de pasare din Romania nu va avea de suferit in urma focarelor de gripa aviara

UCPR: Piata carnii de pasare din Romania nu va avea de suferit in urma focarelor de gripa aviara


Piata carnii de pasare si a oualor de consum nu va avea de suferit ca urmare a focarului de gripa aviara identificat la finalul lunii ianuarie, iar produsele avicole livrate din fermele de crestere a pasarilor si industria de procesare sunt sigure din punct de vedere al sanatatii publice, sustin reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

"UCPR, prin Consiliul Director, asigura consumatorii ca prin actiunea de stingere a focarului de gripa aviara identificat la finalul lunii trecute si limitarea raspandirii virusului, piata carnii de pasare si a oualor de consum nu va avea de suferit. Produsele avicole livrate din fermele de crestere a pasarilor si industria de procesare din tara noastra sunt sigure din punct de vedere al sanatatii publice, virusul H5N1 izolat fiind un virus inalt patogen pentru pasari, dar cu risc aproape de zero in ceea ce priveste sanatatea publica", se mentioneaza intr-un comunicat al UCPR.

 

Potrivit sursei citate, gradul de autosuficienta la carnea de pasare (cat se produce in Romania din cat se consuma) este de circa 94-95% si 100% la oua de consum, efectivele afectate de focar de gripa aviara din localitatea Codlea (judetul Brasov) reprezentand 0,07% din totalul efectivelor de carne de pasare crescute intr-un an in fermele avicole din Romania.

 

Consiliul Director al UCPR, reaminteste ca, in cazul focarului de gripa aviara, serotipul H5N1, identificat in trei ferme de pui de curca ale aceluiasi agent economic de pe platforma avicola de la Codlea, ANSVSA a actionat cu operativitate, atat la nivel central cat si prin structurile teritoriale, inca din faza de suspiciune si a izolat conform legislatiei in vigoare zona de protectie si zona de supraveghere din jurul focarului.

 

"Planul de masuri intocmit de reprezentantii ANSVSA impreuna cu autoritatile locale a fost transmis la UCPR, societatilor si fermelor din zonele delimitate si a fost si este respectat in totalitate prevenind astfel raspandirea virusului in alte ferme avicole. Astfel, nu a mai fost identificata prezenta virusul gripei aviare in ferme de pui de carne de gaina, in ferme de gaini oua consum sau in ferme de reproductie", transmit reprezentantii UCPR.

 

Conform Raportului Stiintific al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) din 15 decembrie 2022, in perioada octombrie 2021 - septembrie 2022, in 37 de tari din UE si SEE au evoluat 6.614 focare de gripa aviara, din care 2.520 de focare la pasari domestice si restul la pasari salbatice si pasari de colivie. In perioada 10 septembrie 2022 - 2 decembrie 2022, au mai evoluat un numar de 1.163 de focare de gripa aviara din care 398 focare la pasari domestice in 27 de tari din UE si SEE. In tarile vecine Romaniei numarul focarelor la pasarile domestice a fost: Ungaria - 290, Polonia - 98, Bulgaria - 16.

 

Consiliul Director al UCPR mentioneaza ca, in conditiile in care presiunea infectioasa in Europa si in tarile vecine a fost si este extrem de ridicata, fara precedent, in Romania, in perioada de referinta, au evoluat doar 3 focare de gripa aviara la pasari domestice.

 

"Mentinerea efectivelor de pasari din ferme indemne la acest virus demonstreaza faptul ca programele de bio-securitate, stabilite prin Ordin al Presedintelui ANSVSA si cu consultarea membrilor UCPR, sunt eficiente", mai spun reprezentantii crescatorilor de pasari.

 

UCPR a colaborat permanent si continua sa colaboreze cu ANVSA si cu fermele avicole din tara, pentru a suplimenta masurile de bio-securitate si solicita autoritatilor statului o exigenta sporita in ceea ce priveste comertul intracomunitar mai ales din tarile cu incidenta ridicata a virusului gripei aviare.

 

Conform Observatorului Preturilor la nivel european, preturile la poarta fermei in saptamana 4 din anul 2023 se mentin la nivelul perioadei anterioare la carnea de pasare si in usoara scadere la oua de consum.

 

UCPR este o asociatie cu caracter profesional, fara scop lucrativ, non-guvernamentala, autonoma, cu personalitate juridica, construita pe criteriul specificului activitatii de ramura avicola, constituita in anul 1993. UCPR indeplineste rolul de liant intre agentii economici care activeaza in domeniul aviculturii, reprezentand si comunicand interesele societatilor avicole in relatia cu institutiile statului, precum si in relatia cu publicul larg. UCPR nu se implica in relatiile comerciale ale membrilor ei.

 

Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a descoperit trei focare de gripa aviara la fermele celui mai mare producator de carne de curcan din Romania, in Codlea, judetul Brasov, ceea ce a condus la sacrificarea unui numar de 224.000 de pasari.



Poti fi interesat si de