Turcia vrea sa-si creasca exporturile de produse alimentare spre Rusia
Luni, 18 August 2014
Luni, 18 August 2014
Turcia are de gand sa-si creasca exporturile de produse alimentare spre Rusia, in ideea de a profita de restrictiile impuse de Moscova pentru produsele provenite din Occident ca urmare a crizei din Ucraina, informeaza 'The Wall Street Journal'.
Cresterea exporturilor de fructe, legume si produse lactate spre Rusia ar permite Turciei sa-si reduca un deficit al balantei comerciale care se ridica la aproximativ 20 de miliarde de dolari anual si de asemenea ar permite Turciei sa compenseze pentru reducerea cererii venita de pe piata din Uniunea Europeana, cea mai mare piata de export a Turciei.
'Aceasta situatie ar putea fi 100% pozitiva, trebuie sa profitam de aceasta oportunitate. Rusia poate consuma tot ceea ce noi putem produce' a declarat vice-presedintele Camerei de Comert din Istanbul, Ahmet Ozer.
Anul trecut Turcia a vandut Rusiei produse in valoare de sapte miliarde de dolari iar Ahmet Ozer estimeaza ca anul acesta ar putea avea loc o crestere de 25% daca Moscova se va indrepta spre Ankara pentru bunurile pe care anterior le importa din Australia, Canada, Norvegia, SUA si statele membre UE.
Wall Street Journal avertizeaza insa ca cresterea exporturilor spre Rusia ar putea avea un efect negativ in dezvoltarea relatiilor dintre Ankara si Bruxelles, in special avand in vedere ca UE si-a exprimat deja ingrijorarile cu privire la cresterea exporturilor spre Rusia din partea unor tari precum Brazilia si Egipt, in conditiile in care acestea pot reduce impactul sanctiunilor occidentale impuse Rusiei.
De asemenea, cresterea exporturilor turcesti de alimente spre Rusia ar putea afecta preturile pe piata din Turcia, ceea ce nu ar fi o veste buna pentru Turcia, tara unde in luna iulie rata anuala a inflatiei a atins 9,3%, cel mai ridicat nivel de dupa luna aprilie 2012.
La inceputul acestei luni presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia. Embargoul nu include insa produsele si alimentele pentru copii, potrivit Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...