Turcia vrea sa inregistreze dönerul ca specialitate traditionala garantata la nivel european
Joi, 02 Mai 2024
Joi, 02 Mai 2024
Döner este un fel de mancare tipic turcesc, care mai este frecvent numit „kebab”, dintr-un cuvant arab care inseamna „carne prajita”, potrivit efanews.eu.
Cuvantul – derivat din verbul turc dönmek, „a intoarce” – indica felul de mancare din carne de oaie, miel sau vita care este asezat in straturi mari suprapuse pe o frigaruie verticala, gatit pe gratar prin rotirea frigaruii pe axa sa, apoi taiate longitudinal pentru a obtine fasii subtiri. De cativa ani, döner a devenit popular in mai multe tari europene.
Obiectivul Turciei este sa se asigure ca in tarile europene cuvantul „döner” poate fi folosit doar de operatorii care pregatesc preparatul respectand metoda turceasca si folosind ingrediente traditionale. Dupa cum explica textul cererii de inregistrare depuse, dönerul se poate face cu felii de carne de vita, oaie sau pui care inainte de gatire trebuie marinate intr-un amestec de iaurt sau lapte, piper sau piure de rosii, ierburi aromatice, condimente si sare. Pe frigaruie, straturile de carne marinata trebuie alternate cu “bucati de grasime, de seu sau de coada de oaie”.
Solicitarea precizeaza apoi in detaliu grosimea pe care trebuie sa o aiba feliile de carne in functie de tipul folosit (poate fi tocata sau nu) precum si cantitatile pentru diferitele preparate permise.
La cererea Turciei, a inceput acum o etapa de consultare care va dura cel putin trei luni: in aceasta perioada fiecare tara din UE va putea transmite obiectii, invocand conflicte de proprietate intelectuala.
Potrivit Asociatiei Producatorilor Turci de Döner din Europa, citata in cerere, piata productiei de döner in tarile Uniunii Europene valoreaza in jur de 3,5 miliarde de euro pe an.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...