Tulcea: medicii veterinari recomanda sacrificarea porcilor
Marti, 18 Octombrie 2016
Marti, 18 Octombrie 2016
Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA) Tulcea va incerca sa-i convinga pe locuitorii satului Periprava, Delta Dunarii, sa-si sacrifice de buna-voie porcii pe care le detin, astfel incat sa elimine pericolul aparitiei unui focar de pesta porcina africana in Delta romaneasca.
Vom trimite o echipa de medici-veterinari la Periprava pentru a discuta cu oamenii si a-i convinge sa-si sacrifice cele 41 de porcine detinute in gospodariile proprii. Aceasta este recomandarea oficiala a institutiei, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul DSVSA, Mitica Tuchila.
Inca de saptamana trecuta, atunci cand autoritatile ucrainene au sesizat autoritatile romane cu privire la aparitia unor focare de pesta porcina in Delta ucraineana, DSVSA a numit echipe de inspectori sanitar-veterinari care au inceput verificarile efectivelor de porcine din localitatile situate la granita dintre cele doua state. Pana in prezent, nu avem semnale de suspiciuni de pesta porcina africana, a mai spus Tuchila.
Localitatile verificate de medicii veterinari sunt Grindu, I.C. Bratianu, Luncavita, Vacareni, Isaccea, Somova, Catelachioi, Pardina, Chilia Veche si CA Rosetti, potrivit sursei citate.
Pentru prevenirea aparitiei unor focare de pesta porcina pe raza judetului Tulcea, DSVSA le-a recomandat autoritatilor locale sa activeze centrele locale de combatere a bolilor, sa-i indrume pe tulceni sa-si crotalieze porcinele si sa actualizeze planurile de ecarisare a teritoriilor.
Cele doua focare de pesta porcina africana inregistrate saptamana trecuta in Chilia, regiunea Odessa, sunt situate la cea mai mica distanta de granita cu Romania in comparatie cu toate celelalte focare notificate pana in prezent de Ucraina si Republica Moldova.
Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase. Aparitia unor focare de pesta porcina africana in Romania ar putea afecta comertul intracomunitar si exportul de carne de porc al Romaniei, potrivit DSVSA Tulcea.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...