Tudorel Andrei (INS): Avem o balanta comerciala cu un deficit cronic
Marti, 11 Aprilie 2023
Marti, 11 Aprilie 2023
"De foarte multe ori venim si spunem 'Domnule, la nivelul unui an deficitul este mare', dar uitam ca acest deficit este rezultatul mecanismelor pe care noi le-am dezvoltat in economie pe parcursul celor 30 de ani. Si, din acest motiv, ceea ce s-a intamplat la nivelul anului 2022 trebuie sa avem in vedere cel putin cele doua aspecte pe care le-am mentionat. Intr-adevar, 2022 ne arata o balanta comerciala cu un deficit mare, un deficit cronic, as putea spune. 34 de miliarde (de euro - n. r.) este deficitul. Inseamna foarte, foarte mult. Este o depreciere a balantei comerciale in raport cu anul anterior cu aproape 44%. Deci, la deficitul din 2021 s-au adaugat peste 10 miliarde. De unde vin toate acestea? Pe de o parte din cresterea de preturi care a avut loc pe plan mondial la produse pe care le noi le importam, iar pe de alta parte din practica de importat cu mult mai mult decat exportam sau poate ca nici nu le exportam multe produse de care avem nevoie, dar pe care nu le producem in tara. Si eu am facut o clasificare a acestor categorii de produse si doua categorii mi se par foarte importante. Pe de o parte, sunt cele mai importante 10 produse din punct de vedere al deficitului, care acumuleaza fiecare cel putin un miliard deficit la nivelul anului 2022. In total, acestea acumuleaza un deficit de peste 28 de miliarde", a spus Tudorel Andrei, la conferinta cu tema "Finantarea Romaniei", organizata de Oxygen Events.
El a dat si cateva exemple de categorii de produse care au generat adancirea deficitului balantei comerciale in 2022, pe primul loc fiind combustibilii.
"In primul rand este vorba de combustibil si uleiuri minerale, cu un deficit de peste 8 miliarde si, ceea ce este interesant, este ca in raport cu 2021 cresterea este una foarte mare, de peste 3,5 miliarde, iar aceasta se datoreaza in primul rand cresterilor de preturi care au avut loc pe plan mondial si intr-un fel a schimbarii din cauza razboiului a furnizorilor de combustibil. Pe de alta parte, deficite foarte mari inregistram la produse pe care din pacate nu le mai producem in tara sau cantitatile produse sunt de dimensiuni foarte mici. Materiale plastice si articole din materiale plastice, produsele farmaceutice care aduc un deficit de peste 3,5 miliarde. Produsele chimice si produsele chimice de natura organica aduc in total peste 3,5 miliarde, ceea ce inseamna foarte, foarte mult. A doua categorie sunt produsele care aduc cel putin jumatate de miliard datorie deficit. Si aici as dori sa semnalez cateva categorii de produse. Cinci dintre acestea sunt produse agroalimentare, care intra direct in consumul populatiei. La carne si organe, combustibil avem un deficit de aproape un miliard", a spus Tudorel Andrei.
De asemenea, el a mentionat ca Romania inregistreaza un deficit comercial la produse lactate, fructe comestibile si bauturi alcoolice.
Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) inregistrat de Romania in anul 2022 a fost de 34,094 miliarde de euro, mai mare cu 10,420 miliarde de euro (+44%) decat cel inregistrat in anul 2021, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), publicate in luna februarie.
In anul 2022, exporturile FOB au insumat 91,951 miliarde de euro (in crestere cu 23,1%), iar importurile CIF s-au cifrat la 126,046 miliarde de euro (plus 28,1%).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri in anul 2022 a fost de 66,454 miliarde de euro la expedieri si de 89,332 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 72,3% din total exporturi si 70,9% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri in anul 2022 a fost de 25,497 miliarde de euro la exporturi si de 36,714 miliarde de euro la importuri, reprezentand 27,7% din total exporturi si 29,1% din total importuri.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...