Trei profesori de la Universitatea „Dunarea de Jos” Galati au inventat painea cu gust si proprietati de carne

Trei profesori de la Universitatea „Dunarea de Jos” Galati au inventat painea cu gust si proprietati de carne


Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) a acordat Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati brevet de inventie pentru o paine proteica, cu gust si proprietati de carne, proiect la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor.

Autorii inventiei sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe si Romulus Marian Burluc, care au plecat de la premisa ca „painea normala este dezechilibrata in aminoacizi esentiali si au adaugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vita, pasare sau peste, extractul de proteine miofibrilare neavand nici gust, nici miros caracteristic)”.

 

ic (1)_11

 

Procedeul de obtinere a painii echilibrate nutritional in proteine reprezinta o solutie de a aduce painea in limitele recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, adica de a avea un continut optim in aminoacizii esentiali, au transmis reprezentantii universitatii galatene.

 

„Painea astfel obtinuta ar putea reprezenta o optiune pentru populatia saraca, mare consumatoare de paine. Politicile de realizare si distributie, cu protectia celor saraci, trebuie sa vina prin niste programe guvernamentale sau locale. Painea echilibrata nutritional va trebui sa existe pentru toti consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie sa beneficieze de un pret subventionat. Painea echilibrata nutritional in proteine este ca si cum ai manca paine cu friptura, dar friptura nu se vede, dar se simte”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.



Poti fi interesat si de