Toti mistretii din zona Baraolt vor fi lichidati

Toti mistretii din zona Baraolt vor fi lichidati


Noi cazuri de pesta porcina africana au fost descoperite in ultimele zile in zona Baraolt, boala fiind confirmata la trei mistreti gasiti morti in padure, au anuntat, luni, Prefectura si Directia Sanitar-Veterinara Covasna.

De asemenea, exista suspiciuni de pesta porcina la alte trei cadavre de porci mistreti, in aceste cazuri fiind asteptate rezultatele analizelor de la laborator.

 

Cazurile au aparut la nici doua saptamani de la confirmarea existentei pestei porcine intr-o exploatatie de porci Mangalita din localitatea Aita Mare.

 

Pentru prevenirea extinderii bolii, autoritatile au dispus o serie de masuri, printre care lichidarea tuturor mistretilor din zona afectata, precum si a animalelor rapitoare.

 

"Au fost depistate noi cazuri de pesta porcina africana, de aceasta data la trei porci mistreti in perimetrul comunei Bradut si mai avem la aceasta ora si alte suspiciuni (...) Este foarte important la acest moment, si de aceea am si atras atentia atat gestionarilor fondurilor de vanatoare, cat si tuturor celor care activeaza, ca sa spun asa, in mediul silvic, de la padurari pana la muncitori forestieri, ca este foarte important sa se supuna unor minime masuri de biosecuritate, astfel incat sa nu transmita virusul in gospodarii (...) Zona afectata, la momentul acesta, este zona Baraolt, pentru ca acolo sunt concentrate focarele atat la porci mistreti, cat si la porcii domestici", a declarat prefectul Sebastian Cucu, in cadrul unei conferinte de presa.

 

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a precizat ca pe langa cadavrele celor trei porci mistreti gasiti la sfarsitul saptamanii trecute pe fondul de vanatoare Bradut, la care s-a confirmat boala, au mai fost depistatate inca trei cadavre la granita dintre fondurile de vanatoare Cormos si Herculian, la Bradut si Herculian.

 

"Probele au fost trimise la laboratorul din Prahova, unde suntem arondati, si asteptam rezultatul. In sedinta Centrului local pentru combatere a bolilor am aprobat un plan de masuri (...), iar una dintre cele mai importante este ca in zona afectata, respectiv zona Doboseni-Filia- Herculian, intregul efectiv de mistreti trebuie sa fie impuscat pentru a impiedica iesirea din zona respectiva a virusului si, la fel, in toate celelalte zone neafectate, reducerea efectivelor de mistreti pana la un mistret pe 2 km patrati (...) La fel, atat in zona afectata, cat si in zona neafectata, rapitorii sa fie impuscati, cu exceptia ursului, care intra sub alta reglementare", a declarat dr. Siko Barabasi Sandor.

 

Primele focare de pesta porcina africana aparute in acest an in judetul Covasna au fost semnalate in luna februarie la Sfantu Gheorghe si Valea Crisului si au fost stinse oficial in luna aprilie. In urma confirmarii acestora au fost sacrificati preventiv aproape 140 de porci.

 

La mijlocul acestei luni a fost confirmata aparitia unui nou focar de pesta porcina intr-o exploatatie de porci Mangalita din localitatea Aita Mare.

 

Proprietarul a fost sanctionat contraventional cu suma de 6.400 lei pentru neanuntarea medicului veterinar privind fatarile si sacrificarile de animale, nerespectarea masurilor de profilaxie privind accesul persoanelor si imprejmuirea corespunzatoare a exploatatiei, precum si pentru nerespectarea prevederilor legale privind identificarea si inregistrarea animalelor.

 

Drept urmare, acesta nu va primi nici despagubiri pentru cele 45 porcine moarte, respectiv ucise preventiv.

 

Autoritatile efectueaza in continuare cercetari pentru a stabili modalitatea prin care a fost contaminata crescatoria de porci.



Poti fi interesat si de