Targ nou de produse traditionale si ecologice in curtea MADR

Targ nou de produse traditionale si ecologice in curtea MADR


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va gazdui, in perioada 19 - 20 iulie 2014, un nou targ de produse traditionale si ecologice, vedeta editiei de saptamana aceasta fiind zona Moldovei.

nou-targ1Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va gazdui, in perioada 19 - 20 iulie 2014, un nou targ de produse traditionale si ecologice, vedeta editiei de saptamana aceasta fiind zona Moldovei.


Evenimentul isi propune sa prezinte obiceiuri si sa promoveze produsele de calitate, reprezentative pentru toate zonele Romaniei, dar in mod special pentru zona Moldovei, sub denumirea 'Moldova lui Stefan in Bucuresti, obiceiuri si traditii stramosesti!'.

Potrivit reprezentantilor MADR, la editia de la sfarsitul saptamanii viitoare au confirmat prezenta peste 30 de producatori din Galati, Vrancea, Bacau, Iasi, Suceava, Botosani, Neamt si Vaslui. Pe langa cei din zona Moldovei, vor veni si agricultorii din judetele Arges, Brasov, Bihor, Buzau, Sibiu, Dolj, Ilfov, Prahova si Dambovita.

Bucurestenii vor putea degusta si achizitiona din curtea Ministerului Agriculturii legume si fructe de sezon: dovlecei, rosii, castraveti, ardei, ceapa, pastai, verdeturi, vinete, caise, piersici, pepeni, visine; Magiun de Prune Topoloveni, precum si toata gama 'Topoloveana' - dulceata de afine, caise, capsuni, catina, cirese negre, coacaze, visine, precum si zacusca de ciuperci si vinete; produse din carne si lapte din regiunea Covurlui; pastrav afumat in cobza de brad Doftana; produse din carne din zona Plescoi; paine traditionala batuta pe vatra din Ardeal; branzeturi de la Bran; miere; branzeturi si produse lactate din zona Vlasinesti, judetul Botosani.

De asemenea, se vor regasi produse lactate proaspete si din carne din comuna Sipote, judetul Iasi, precum carnati traditionali de Sipote, lapte batut, cascaval Sipote, branza de vaci, dar si din alte zone ale Iasiului: salam de casa, pastrama de vita, cotlet de porc afumat, pastrama de porc afumata de Dancu, etc. Din judetul Bacau vor fi aduse produse precum sirop din mugur de brad, bors de putina, dulceturi de zmeura, afine, mure si capsuni, dar si zacusca. Faimoasele placinte moldovenesti 'poale-n brau', din Botosani vor intregi, de asemenea, tabloul unui colt din indragita Moldova, chiar in centrul Capitalei.

Nu in ultimul rand, obiecte traditionale din lemn, prelucrate manual, vor fi realizate de priceputi mesteri populari si vor fi prezentate la aceasta editie a targului.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a demarat o serie de evenimente pentru prezentarea si promovarea traditiilor locale, in acest sens urmand sa organizeze astfel de targuri in fiecare a treia sambata si duminica din luna, in curtea ministerului.

Primul eveniment a avut loc in data de 21 si 22 iunie a.c., cand vedeta editiei a fost zona Maramuresului. Tot la acel targ, producatorul bucovinean Ioan Baciu din Fundu Moldovei a primit atestatele pentru sapte produse traditionale din carne realizate dupa retete vechi de peste 80 de ani.

Potrivit datelor MADR, dupa o jumatate de an de la intrarea in vigoare a noii legislatii pentru produsele traditionale, MADR a acordat atestate pentru 51 de produse traditionale de la 12 producatori, dar a respins alte 64 de dosare pentru ca nu indeplineau conditiile prevazute in norme.

Pe vechea legislatie erau atestate la Ministerului Agriculturii 4.400 de produse traditionale, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de