'TVA Verde' pentru produsele agroalimentare romanesti

'TVA Verde' pentru produsele agroalimentare romanesti


Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - 'Bio-Romania' propune autoritatilor implementarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) denumita sugestiv 'verde' pentru produsele agroalimentare romanesti, prin care se doreste ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului.

123Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - 'Bio-Romania' propune autoritatilor implementarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) denumita sugestiv 'verde' pentru produsele agroalimentare romanesti, prin care se doreste ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului.
"Dorim ca Romania sa preia initiativa implementarii proiectului 'TVA Verde' in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu. Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%, desi in Romania nu exista o reglementare legislativa privind produsele naturale", a declarat pentru Agerpres, presedintele Asociatiei 'Bio-Romania', Marian Cioceanu.

Acesta a subliniat ca sustine introducerea unei cote de TVA de 5% la carne, in conditiile in care saptamana trecuta patronatele din industria carnii au demarat o ampla campanie in acest sens, insa nu poate agrea o astfel de masura si in cazul mezelurilor, care au un continut ridicat de chimicale.

"Sunt de acord si sustinem ca asociatie reducerea TVA la carne la 5% si chiar zero, daca este obtinuta in sistem ecologic, insa pentru mezeluri ne dorim introducerea unei taxe pe valoare adaugata direct proportionala cu continutul de chimicale folosit pentru obtinerea lor si chiar mentinerea cotei de 24% daca mezelurile continua sa fie obtinute dupa retetele actuale", a precizat Cioceanu.

,,TVA Verde in agricultura si alimentatie' va fi, in data de 29 aprilie, tema unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului de Institutul Social Democrat 'Ovidiu Sincai' in parteneriat cu Asociatia Bio-Romania, unde abordarea se va face in doua planuri unul din perspectiva reformei la nivelul UE, iar cel de-al doilea, la nivelul Romaniei, astfel incat sa preia initiativa implementarii TVA-ului verde in domeniul agriculturii si alimentatiei. La dezbateri vor fi invitati candidatii romani la alegerile europarlamentare interesati de acest subiect, alaturi de reprezentantii Guvernului Romaniei, care pot avea un rol major in implementarea acestui ambitios proiect.

Concluziile unui recent studiu finantat de Uniunea Europeana privind dezvoltarea economica propuneau introducerea 'TVA Verde', pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Aceasta taxare a valorii adaugate ar trebui sa tina seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile precum si de durata de viata a produsului respectiv.

"Asupra viitorului sistem economic mondial sunt multe dezbateri, insa se contureaza o viziune care a devenit absolut necesara, respectiv adaptarea economiei la evidentele schimbari climatice si reformarea modelului economic astfel incat mediul inconjurator sa fie afectat intr-o masura cat mai mica, iar rezultatul sa fie o reala dezvoltare economica durabila si sustenabila", precizeaza reprezentantii Bio-Romania.

Importanta decuplarii poluarii mediului de cresterea economica este subliniata inclusiv de 'Foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru dezvoltare', care este bazata pe utilizarea eficienta a resurselor si pe 'Planul de actiune privind consumul si productia sustenabila'.

Cu ocazia celui mai mare targ Bio din lume, Biofach Nurenberg 2014, Asociatia Bio-Romania a organizat 'Bio Danube brandul Bio' in cadrul Strategiei Dunarii, iar acest proiect a fost deja promovat de Romania prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe. Totodata, asociatia Bio-Romania a lansat in dezbatere si conceptul de dezvoltare durabila si sustenabila al Europei intitulat 'Goethe Project', motivul alegerii acestei denumiri fiind legat de faptul ca, in urma cu 200 de ani, Goethe spunea: 'Daca omenirea in dezvoltarea ei nu va tine cont de factorul biologic si va fi condusa doar de legile economiei, atunci va deveni un mare spital.'

Studiul lansat in 2013 la nivel european propunea o noua unealta economica menita sa incurajeze productia sustenabila si consumul, respectiv utilizarea unui sistem de Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) 'verde', bazat pe abordarea 'evaluarii duratei de viata' a bunului respectiv (EDV).

Astfel, cercetatorii aratau ca un sistem, prin care TVA calculat pe baza impactului de mediu pe care un produs il genereaza de-a lungul vietii sale, poate fi utilizat ca o unealta menita sa directioneze consumatorii catre produse mai prietenoase cu mediul si mai sustenabile. EDV este o metodologie testata, una care poate furniza date corecte cu privire la impactul de mediu cumulat pe care un produs il are asupra mediului.

Concluziile studiului evidentiau faptul ca o combinare a TVA cu EDV-ul are potentialul de a avea un impact semnificativ asupra sustenabilitatii consumului si a productiei. Produsele prietenoase cu mediul sunt, de obicei, mult mai scumpe, acolo unde productia este restrictiva din punct de vedere al costurilor proceselor sustenabile. Sistemul prezentat insa in studiu ar putea garanta ca un produs prietenos cu mediul ar putea fi si el competitiv cu celelalte de pe piata.

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica 'Bio-Romania' este asociatia patronala a sectorului bio, fiind totodata principalul partener de dialog cu autoritatile statului, militand pentru dezvoltarea durabila a agriculturii si a spatiului rural romanesc, dar si pentru educarea, informarea si constientizarea consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice atat pentru sanatatea umana cat si pentru cea a naturii.



Poti fi interesat si de