TRANSAVIA publica cel de-al doilea Raport de Sustenabilitate

TRANSAVIA publica cel de-al doilea Raport de Sustenabilitate


TRANSAVIA, liderul pietei de carne de pui din Romania, a publicat, pentru al doilea an, consecutiv, Raportul de Sustenabilitate, aratand transparent progresele obtinute in anul 2020 in realizarea obiectivelor de sustenabilitate asumate.

Singura companie din sector care publica un astfel de document, TRANSAVIA prezinta modul durabil de dezvoltare si contributia pe care o are la bunastarea angajatilor, a animalelor, a mediului si a comunitatilor cu care interactioneaza.

 

Documentul, pregatit in conformitate cu cel mai utilizat standard international de raportare pentru sustenabilitate, GRI, analizeaza progresele realizate in relatie cu tintele ambitioase asumate pentru perioada 2019-2025. Aceste tinte, aliniate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite, ghideaza toate activitatile, practicile si operatiunile companiei, in relatia cu consumatorii, angajatii, clientii, furnizorii, autoritatile, ONG-urile si alte parti interesate.

 

„Suntem mandri ca, pentru al doilea an consecutiv, suntem singurul producator de carne de pui din Romania, care actioneaza durabil si transparent, publicand un raport al tuturor actiunilor noastre non-financiare. Prin acest document aratam grija cu care facem lucrurile exact asa cum trebuie cand vine vorba de angajati, de productie responsabila, de mediu sau de comunitatile cu care interactionam. In 2020 am implementat masuri care au contribuit la siguranta si la mentinerea sanatatii angajatilor, a puilor nostri, a comunitatilor in care activam, in timp ce am continuat sa protejam mediul in fiecare sector al afacerii noastre integrate vertical, de la bob la furculita. Am continuat sa investim in dezvoltare si in tehnologie si sa sustinem initiative sociale care contribuie la schimbari in bine, durabile, in sanatate, in educatie, in sport si in dezvoltarea comunitatilor”, spune Dr. Ing. Ioan Popa, Presedinte si Fondator TRANSAVIA.

 

Temele de interes pe care compania s-a angajat sa le analizeze si sa le includa in raport sunt rezultatul consultarii partilor interesate, prin aplicarea a 94 de chestionare, in crestere cu 77% a numarului de respondenti comparativ cu raportarea anterioara. Astfel, Raportul de Sustenabilitate 2020 ofera o imagine de ansamblu asupra modului in care TRANSAVIA actioneaza pentru a contribui la un viitor durabil, concentrandu-se pe cei patru piloni strategici de sustenabilitate: responsabilitatea fata de angajati, productia responsabila (excelenta considerata normalitate in tot ceea ce facem), grija fata de mediu si implicarea cu impact social in comunitate.

 

„Acest al doilea Raport de Sustenabilitate prezinta clar si concis modul in care noi, Grupul TRANSAVIA, ne tinem promisiunile zi de zi, ne urmarim si ne atingem obiectivele propuse. De asemenea, Raportul ofera exemple despre modul in care cream valoare durabila prin activitatile noastre, gasind echilibrul intre performanta si impactul pe care il avem in bunastarea si in sanatatea oamenilor, a mediului, a animalelor si a societatii, fiind mereu conectati la stakeholder-ii pe care ii influentam si care ne influenteaza”, afirma Theodora Popa, Vicepresedinte TRANSAVIA.

 

Activitatea si performanta non-financiara a companiei in 2020

Raportul prezinta informatiile non-financiare ale companiei, analizand impactul in toate etapele lantului valoric, conform modelului 100% integrat al afacerii TRANSAVIA: de la productia cerealelor la bunastarea animalelor, de la certificarea produselor la distributia acestora – si evalueaza actiunile companiei din punct de vedere economic, social si de mediu, in raport cu toate partile interesate.

 

Si in anul 2020, compania s-a asigurat ca nu exista o diferentiere a remuneratiei dintre femei si barbati, promovand principiului egalitatii in drepturi si al egalitatii de sanse si tratament fata de toti salariatii.

 

Lantul integrat de productie, de la bob la furculita, o strategie unica in sud-estul Europei, a continuat sa fie unul dintre motoarele afacerii TRANSAVIA, garantand cea mai inalta calitate, la standarde de siguranta alimentara certificata, fiind singurul producator care isi creste singur toti puii in fermele proprii, de incubatie si de crestere, folosind hrana vegetala provenita din fermele vegetale proprii, care insumeaza 10.000 de hectare cultivate. Certificarile (printre care GlobalG.A.P., BRC, ISO 22000, FSSC 22000, SMETA) si rezultatele auditurilor interne si externe garanteaza implementarea celor mai riguroase standarde din domeniul alimentar si confirma respectarea tuturor angajamentelor. Aceste certificari garanteaza inalta calitate a produselor finite, intotdeauna sigure pentru consumatorul final.

 

In ceea ce priveste reducerea impactului asupra mediului, TRANSAVIA actioneaza pentru a imbunatati continuu sustenabilitatea prin construirea si dezvoltarea unui Sistem de Management de Mediu (EMS) standardizat, prin care se identifica aspectele si riscurile de mediu si se realizeaza actiuni de minimizare a impactului fata de mediu. Domeniile de actiune primordiale ale EMS sunt: managementul apei, eficienta energetica, aprovizionarea cu materii prime si managementul deseurilor. Eforturile de mediu sunt orientate constant catre economisirea apei si catre managementul apelor uzate, catre cresterea eficientei energetice si reducerea emisiilor pe intreg lantul logistic, precum si catre reducerea risipei alimentare.

TRANSAVIA a sustinut direct 29 de organizatii si entitati furnizand sprijin pentru sistemul medical (echipamente de testare PCR si teste pentru COVID-19, echipament medical, masti, dezinfectanti), pentru comunitatile din zona punctelor de lucru si pentru persoane fizice (prin activitati de mecenat sau ajutoare pentru tratamente medicale).

 

Acestea sunt cateva dintre cele mai importante rezultate ale companiei in 2020:

- compania a implementat un program suplimentar de monitorizare zilnica a bunastarii pasarilor in ferme;

- compania a realizat 850 determinari, atat in laboratoarele TRANSAVIA, cat si in laboratoare externe, care au urmarit atent conditiile din adaposturi si starea de sanatate a pasarilor;

- compania a folosit 100% srot de soia certificat, de provenienta din afara Biomului Amazonian, si care indeplineste obiectivul propus de a utiliza pentru hrana puilor exclusiv materii prime provenite din surse sustenabile. In plus, in perioada de referinta, compania a efectuat transportul srotului de soia cu camioane si cu vagoane de tren, combinat, reducand astfel din impactul transportului asupra mediului;

- compania a asigurat 100% conditii de maxima siguranta alimentara, transportand materiile prime si produsele TRANSAVIA prin intermediul propriului parc auto;

- compania a redus consumul de gaze naturale cu circa 29% datorita, in principal, masurilor luate in sfera activitatilor de procesare a carnii de pasare,

- compania a realizat, in avans, 95% din obiectivului tinta propus pentru 2025 in privinta iluminarii cu corpuri LED in toate punctele de lucru unde se pot aduce imbunatatiri;

- compania a inregistrat, la nivelul tuturor punctelor de lucru, un consum de apa redus cu circa 10.800 mc in 2020, fata de anul de referinta;

- compania a redus cantitatea de CO2 cu 399.332 tone, ca urmare a eforturilor depuse in sfera reciclarii deseurilor de ambalaje;

- compania a valorificat 99% din deseuri si a transmis pentru eliminare doar 1% din deseuri;

- compania a reciclat 100% produsele secundare rezultate pe lantul de productie prin instalatiile de faina proteica proprii.

 

Raportul prezinta informatii privind dezvoltarea sustenabila pe toti cei patru piloni strategici, evolutia progresului fata de tintele asumate, precum si obiectivele pentru viitor (2030).

 

Intregul Raport de Sustenabilitate poate fi citit pe site-ul companiei:

https://transavia.ro/files/Raport_Sustenabilitate_TRANSAVIA.pdf



Poti fi interesat si de