TRANSAVIA a publicat cel de-al patrulea raport de sustenabilitateTRANSAVIA a publicat cel de-al patrulea raport de sustenabilitate

TRANSAVIA a publicat cel de-al patrulea raport de sustenabilitateTRANSAVIA a publicat cel de-al patrulea raport de sustenabilitate


TRANSAVIA, liderul pietei de carne de pui din Romania, a marcat Ziua Sustenabilitatii in Romania publicand cel de-al patrulea Raport de Sustenabilitate.  Sub motto-ul „Contribuind la un viitor mai verde”, raportul aferent anului financiar 2022, ilustreaza angajamentul ferm al companiei de a contribui la un viitor mai durabil si prezinta ambitiile reputatei afaceri de familie cu capital 100% romanesc pentru continuarea dezvoltarii durabile. 

„Suntem hotarati sa fim un exemplu de excelenta si sa incurajam schimbarile pozitive in modul in care sectorul nostru functioneaza. In acest demers al nostru prin care dorim sa contribuim semnificativ la tranzitia catre o economie mai verde, TRANSAVIA a initiat in 2022 o investitie majora in energie verde, cu o valoare de aproximativ 35 de milioane de euro, din fondurile proprii. Prin acest pas esential in directia noastra de dezvoltare pentru un viitor verde, ne vom asigura energia necesara proceselor de productie si vom reduce impactul asupra mediului”, afirma Ioan Popa, Presedinte si Fondator TRANSAVIA.


Anul 2022 a fost un an unic si plin de provocarii pentru industria alimentara si pentru intreaga lume. Fara o revenire completa din pandemia, izbucnirea razboiul din Ucraina a generat o criza umanitara fara precedent si a antrenat perturbarea sistemelor economice si al societatii in general. In plus, impactul profund al exploziei preturilor si al inflatiei galopante, seceta prelungita si fenomenele meteo agresive au determinat presiuni resimtite la nivel macro, dar si individual. In pofida acestor provocari numeroase si a volatilitatii pietelor, TRANSAVIA a reusit sa navigheze cu succes prin acest context deosebit si sa identifice oportunitati de crestere solida, inregistrand cele mai bune performante economice si de sustenabilitate din istorie.  


„TRANSAVIA continua sa demonstreze ca sustenabilitatea si succesul economic pot merge mana in mana, in timp ce angajamentul nostru fata de oameni, mediu, animale si comunitati ramane neschimbat. In calitate de lider al pietei, ne asumam misiunea de a educa, de a inspira si de a actiona pentru a contribui la diminuarea impactului asupra mediului si la construirea unui viitor mai verde, mai durabil, mai bun pentru toti. Prin tot ce facem ne propunem sa inspiram industria alimentara din tara noastra, si nu numai, sa se transforme si sa actioneze in mod real pentru a contribui cu totii la diminuarea efectelor asupra mediului si la dezvoltarea unei societati mai sustenabile.”, declara Ioan Popa, Presedinte si Fondator TRANSAVIA. 


Noul Raport de Sustenabilitate detaliaza in mod transparent rezultatele activitatilor in relatie cu aspectele cheie ale sustenabilitatii, precum, oameni, mediu, animale si comunitati si analizeaza impactul in toate etapele lantului valoric, conform modelului 100% integrat al afacerii TRANSAVIA: de la productia cerealelor la bunastarea animalelor, de la certificarea produselor la procesarea si distributia acestora.


„Viziunea noastra pentru un viitor mai verde, prezentata in cel de al 4-lea Raport de Sustenabilitate pe care il publicam astazi, chiar de Ziua Sustenabilitatii, este cu atat mai importanta cu cat  schimbarile climatice reprezinta cea mai mare provocare a vremurilor noastre. Ne-am asumat obiective ambitioase, in relatie cu Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite, care includ reducerea semnificativa a emisiilor de carbon, mentinerea celor mai inalte standarde de siguranta si calitate pentru produse, imbunatatirea continua a bunastarii animalelor,  accelerarea digitalizarii, utilizarea de energie regenerabila in proportie de pana la 100% pe intreg lantul de productie, implicarea in proiecte cu impact pozitiv la nivelul comunitatilor. Toate acestea in timp ce continuam sa oferim produse de carne de pui autentice, de cea mai inalta calitate si siguranta, intr-un mod responsabil. Iar nou Raport arata progresul pe care l-am inregistrat, de la bob la furculita”, spune Theodora Popa, Vicepresedinte TRANSAVIA.


Cateva dintre cele mai importante rezultate ale companiei in 2022, din sfera sustenabilitatii:Pusa in valoare de un model de afacere unic in regiune, TRANSAVIA integreaza vertical intreaga sa operatiune, asigurand calitatea, siguranta si durabilitatea pe intreg lantul de productie, de la bob la furculita. Aceasta abordare strategica a permis liderului pietei de carne de pui sa inregistreze progrese notabile in ceea ce priveste obiectivele sale strategice de sustenabilitate, pe toti cei patru piloni strategici:

 

Productie responsabila:

- 100% din productia TRANSAVIA de carne de pasare este certificata BRCGS Food Safety (British Retail Consortium Global Standards) si FSSC 22000 (Food Safety Sistem Certification). 

- 100% din fermele de crestere a puilor, din statiile de incubatie si din fermele de reproductie sunt certificate ISO 22000:2018. - 100% din productia de furaje combinate este certificata ISO 22000:2018. 

- TRANSAVIA este singurul producator de carne de pasare din Romania care a obtinut certificarea GlobalG.A.P vers. 5.2.

- 100% din produse sunt supuse auditurilor de certificare de terta parte care atesta calitatea si siguranta atat a produselor cat si a operatiunilor intreprinse in vederea obtinerii unor produse sigure pentru consumatori.

- compania a inregistrat ZERO incidente de neconformare cu reglementarile legislative in vigoare in ceea ce priveste sanatatea si siguranta consumatorului.


Grija fata de Mediu:

- 659,845 tone CO2 au fost reduse prin reciclarea deseurilor de ambalaje.

- 8,644 tone CO2 au fost reduse prin reutilizare prin inchiriere a ambalajelor de lemn-paleti.

- compania a avut pana la 99,45% grad de valorificare a deseurilor.

- societatea a redus cu circa 91% concentratia de pulberile fata de valoare maxima admisibila legala, valori obtinute prin evaluari efectuate de catre Laborator de mediu acreditat.

- TRANSAVIA a inregistrat 4120,4 KWP putere instalata prin panouri fotovoltaice in 2022.

 

Responsabilitate fata de angajati:

- in anul de referinta, compania a avut 2348 de angajati, cu o pondere de gen este echilibrata, cu 42,9% femei.

- angajatii TRANSAVIA sunt platiti peste minimul pe economie stabilit in Romania, mereu la timp si  nu exista nici o forma de discriminare sau neegalitate de sanse si tratament intre femei si barbati. Aditional, pe langa salariu, angajatii primesc si o serie de beneficii si avantaje suplimentare, in baza performantei.

- stabilitatea locului de munca este asigurata pentru fiecare angajat, iar obligatiile salariale si catre institutiile statului sunt platite intotdeauna la zi.

 

Implicare cu impact social:

- valoarea totala a sponsorizarilor a fost de peste 6.2 MIL LEI, contribuind la sprijinirea a 39 de organizatii si entitati, din domeniul social, medical, educational, sportiv, universitar si UAT-uri si sustinand cheltuieli medicale pentru tratamentul a 6 persoane fizice.

- impactul pozitiv la nivelul comunitatilor in care activeaza compania s-a realizat in 3 domenii prioritare: Educatie, Sanatate, Sport. Aditional, compania a oferit ajutor refugiatilor din Ucraina inca din primele zile ale razboiului prin furnizarea a peste 10 tone de produse din carne de pui, dar si prin asigurarea cazarii si mesei pentru un grup de 25 de persoane, pentru o durata de peste o luna.

 

Intregul Raport de Sustenabilitate poate fi accesat aici.



Poti fi interesat si de