Suspiciuni de scrapie in doua ferme cu 750 de oi din Arad

Suspiciuni de scrapie in doua ferme cu 750 de oi din Arad


Autoritatile sanitare veterinare din Arad au pus sub supraveghere si restrictii doua exploatatii cu un total de circa 750 de oi, din comuna Bocsig, unde la cateva animale primele testele efectuate au iesit pozitive la scrapie, o boala fatala la ovine, in prezent fiind in lucru un al doilea set de probe prelevate, inainte de a se decide eventuala sacrificare a animalelor.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Rosu, a declarat ca in ultimele zile au aparut simptome specifice scrapiei la cateva oi din cele doua exploatatii, iar probele prelevate au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti.

 

'Primul test efectuat a iesit pozitiv, insa in astfel de cazuri se face un al doilea test, mai sensibil, pentru confirmarea bolii. Deocamdata, exploatatiile au fost puse sub supraveghere si restrictii, iar daca rezultatul definitiv confirma ca oile au scrapie, IDSA va decide planul de masuri care va fi aplicat. Este posibila sacrificarea oilor inclusiv pentru consum, dar se poate decide si uciderea si neutralizarea', a spus Marcel Rosu.

 

El a explicat ca scrapia este o boala degenerativa fatala, care afecteaza sistemul nervos central al oilor si caprelor. Boala este asemanatoare cu boala vacii nebune.

 

Intr-un ghid practic pentru fermieri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor arata ca scrapia este produsa de un agent infectios care 'pare ca se transmite de la oaie la miel si de la capra la ied, precum si la alte oi sau capre'.

 

'Boala poate sa apara si in urma consumului accidental de fainuri proteice de origine animala de catre ovine si caprine - suplimentele furajere contaminate, mineralele proteice de origine animala, faina de carne, oase, sange, organe rezultate in urma prelucrarii cadavrelor, produselor si subproduselor de bovine, ovine, caprine infectate', se mentioneaza in ghid.

 

Conform sursei citate, poate fi suspectat de scrapie 'orice animal viu sau sacrificat sau mort care prezinta sau a prezentat tulburari nervoase sau de comportament sau o deteriorare progresiva a starii generale asociata cu o degradare a sistemului nervos central si pentru care informatiile adunate pe baza examinarii clinice, a raspunsului la tratament, a examinarii post-mortem sau a analizelor de laborator ante-mortem sau post-mortem nu permit stabilirea unui diagnostic alternativ'.

 

Scrapia este prezenta in Romania din anul 2002, cand a fost confirmata oficial de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala.



Poti fi interesat si de