Sunt necesare mai multe masuri UE pentru a asigura aprovizionarea cu alimente

Sunt necesare mai multe masuri UE pentru a asigura aprovizionarea cu alimente


Parlamentul european solicita ajutor alimentar imediat si substantial pentru Ucraina si ca UE sa devina mai independenta in productia sa de alimente.

O rezolutie referitoare la necesitatea unui plan de actiune urgent al UE pentru a asigura securitatea alimentara in interiorul si in afara UE in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia a fost adoptata joi, cu 413 voturi pentru, 120 impotriva si 49 abtineri. In text, eurodeputatii solicita ajutor imediat sub forma aprovizionarii cu alimente pentru Ucraina si o relansare a strategiei UE privind productia de alimente.

 

Ajutor alimentar pentru poporul ucrainean

Avand in vedere impactul grav pe care atacul rus asupra Ucrainei il va avea asupra securitatii alimentare a ucrainenilor, Parlamentul solicita un ajutor alimentar umanitar solid pe termen lung pentru Ucraina, atat din partea UE, cat si la nivel international. De asemenea, UE ar trebui sa deschida coridoare alimentare catre si dinspre Ucraina, ca alternativa la porturile inchise de la Marea Neagra. Fermierii ucraineni ar trebui, de asemenea, sa beneficieze de seminte, ingrasaminte si carburanti.

 

O Uniune Europeana mai independenta

Eurodeputatii afirma ca pandemia de COVID-19 si razboiul din Ucraina au aratat ca UE trebuie sa isi reduca dependenta de importurile provenite de la un numar prea redus de furnizori. Acestia solicita o diversificare a ofertei din tari terte si cer Comisiei sa evalueze pe termen scurt modul cum poate fi atenuat impactul preturilor ridicate ale ingrasamintelor asupra fermierilor. Pentru a reduce dependenta de importurile de ingrasaminte pe termen lung, Parlamentul propune trecerea la surse organice alternative de ingrasaminte si sprijinirea inovarii in agricultura.

 

Cresterea productiei UE si ajutorul acordat fermierilor

Avand in vedere perturbarea importurilor agricole, eurodeputatii solicita cresterea productiei interne de alimente. Terenurile agricole ar trebui utilizate numai pentru productia de alimente si furaje. Pentru a raspunde nevoilor imediate, eurodeputatii doresc ca fermierii sa poata utiliza parloage pentru productia de culturi proteice in 2022. Comisia ar trebui, de asemenea, sa ofere sprijin celor mai afectate sectoare si ar trebui sa mobilizeze rezerva pentru situatii de criza in valoare de 479 de milioane EUR. Statele membre ar trebui, de asemenea, sa fie autorizate sa acorde ajutoare de stat ample, rapide si flexibile operatorilor de pe piata agricola.Poti fi interesat si de