Studiu: Tara noastra are nevoie de o strategie pentru productie Made in Romania
Joi, 08 Februarie 2024
Joi, 08 Februarie 2024
'In incheierea studiului oferim o serie de recomandari din care mentionam articularea unei strategii Made in Romania, investitii publice care sa ajute regiunile mai putin competitive sa-si imbunatateasca perfomanta si sa recupereze decalajul garantand totodata ca cele mai competitive din Romania continua sa prospere, conceptul de convergenta ascendenta. In plus, Romania are o un potential considerabil care trebuie cartografiat, monitorizat si dezvoltat cu ajutorul aliatilor din NATO si UE, iar formule pot varia de la dezvoltarea prin clustere specializate la parteneriatul public - privat. Ceea ce este important este ca aceasta activitate sa fie de aproape corelata cu politica industriala a Uniunii Europene si cu strategiile sectoriale: solar, eolian, hidrogen. Deci sa nu mearga impotriva politicii energetice si de mediu a Europei, ci in tandem cu aceasta', a declarat Daniela Staicu, cadru didactic asociat, Academia de Studii Economice, Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare in limbi straine, coordonator studiu omonim SPOS 2023.
Institutul European din Romania (IER) a organizat miercuri un eveniment ce face parte din seria Dialoguri@IER, cu tema 'Consolidarea unei economii europene reziliente la orizontul anului 2040. Integrarea Romaniei in lanturile valorice europene'.
Evenimentul a urmarit diseminarea rezultatelor cercetarii din cadrul studiului omonim, care a avut ca scop sa analizeze si sa prezinte starea generala a economiei europene, pornind de la impactul crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, cat si efectele agresiunii ruse asupra Ucrainei in contextul schimbarii raporturilor de forte din economia mondiala ca urmare a metatransformarilor din societate.
Studiul a fost prezentat de Daniela Staicu si de Eugenia Gusilov, director fondator Romania Energy Center - ROEC, coautor studiu omonim SPOS 2023.
Daniela Staicu a mentionat ca economia Romania este a 12-a la nivel european, cu un PIB de 286 de miliarde de euro in 2022. In Raport cu dimensiunea economiei Uniunii Europene, aceasta reprezinta 1,8% din PIB-ul Uniunii.
Ea a declarat ca principalele orase care au constituit motoarele cresterii economice de 4,8% din 2022 au fost Bucuresti, Constanta si Brasov.
'Cele doua judete si Bucuresti-ul cumulat fac o treime din PIB-ul Romaniei si au crescut cu 6-8%. Timisul si Clujul au crescut sub media nationala in 2022, iar lipsa infrastructurii este una dintre cauzele cresterii lente in unele judete precum Tulcea, Mures, Mehedinti, Galati si Suceava. Economia Constantei a crescut cu aproape 7% in conditiile in care o buna parte din fluxurile de cereale din Ucraina au fost redirectionate prin Romania dupa ce Rusia a taiat accesul Ucrainei la Marea Neagra. Portul Constanta a avut cel mai bun an istorie ca volum de marfuri', a explicat Daniela Staicu.
Sursa Foto: Ziarul Financiar
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...