Studiu: Romania poate asigura, in intregime, necesarul de alimente al populatiei
Sambata, 04 Aprilie 2020
Sambata, 04 Aprilie 2020
Conform reprezentantilor Termene.ro, cel mai important element al industriei alimentare este existenta materiei prime din care sunt produse alimentele, lucru vizibil in cazul de fata prin numarul de companii care activeaza in sectorul productiei agricole (productia vegetala si productia animaliera).
Astfel, in prezent, veniturile generate de intregul sector agricol al Romaniei s-au apropiat de 40 miliarde lei, in crestere de la aproximativ 30 miliarde lei cat inregistra in anul 2015 (cel mai slab an din ultimii cinci ani). De asemenea, valoarea comercializata de aceste companii reprezinta, in medie, 65% din valoarea de vanzare a produselor finite, dar spre deosebire de comert, unde existenta marfii este cel mai important element, in cazul productiei, pe langa materia prima (a carei existenta este foarte importanta), in pretul final al produsului sunt cuprinse multe alte costuri a caror pondere este de asemenea relevanta, costuri precum salariile muncitorilor din fabrici, existenta unor linii de productie a caror cost este vizibil prin amortizare, energia electrica necesara functionarii acestora etc.
“Daca in comert vorbim de raportul pret de achizitie - pret de vanzare marfa, in productie discutia pleaca de la raportul materie prima - produs finit pentru care exemplificam cu o moara de faina. Materia prima - graul 1,5 kg asigura produsul finit - faina - 1 kg. Pretul de achizitie al graului este de 1,2 - 1,5 lei (pana intr-un leu/kg), iar pretul fainii la iesirea din fabrica este de 2,5 - 3 lei. Rezulta asadar ca jumatate din pretul fainii este costul graului din care este fabricata. Luand acest exemplu extrem de simplu si aplicat la nivel macroeconomic, putem deduce ca materia prima vanduta in Romania are potentialul de a asigura functionalitatea industriei alimentare”, apreciaza Adrian Dragomir, CEO Termene.ro.
Datele prezentate in studiul de specialitate arata ca, in intervalul 2014 - 2018, necesarul de consum din Romania ar fi putut fi acoperit in proportie de 100% de capacitatile de procesare interne, pe cand in cazul anului 2019 previziunile specialistilor indica un grad de acoperire care se apropie de 100%.
“Cei mai buni ani din acest punct de vedere au fost anii 2015 si 2016, cand capacitatea Romaniei a depasit cu peste 10% consumul”, se noteaza in cercetare.
Potrivit sursei citate, la nivel national, o treime din veniturile comerciantilor care activeaza in industria alimentara provin din bunuri non-alimentare
“Desi datele oficiale ale anului 2019 nu sunt inca finalizate, toate elementele converg spre aceeasi concluzie: companiile care au ca domeniu principal de activitate comertul preponderent cu produse alimentare, bauturi si tutun au depasit 90 de miliarde de lei venituri (conform Ministerului de Finante) pe cand cheltuielile pe care populatia le realizeaza pentru aceste tipuri de produse au depasit 62 de miliarde de lei (conform INS). Discrepanta dintre veniturile companiilor care asigura populatia cu produse alimentare si cheltuielile pe care aceasta din urma le realizeaza pentru aceste tipuri de produse este cauzata de doi factori: toate companiile din domeniul comertului cu alimente (inclusiv bautura si tutun) au in oferta o serie de produse din alte categorii care sunt achizitionate frecvent, dar care nu fac parte din categoria analizata; datele provin din doua surse, Ministerul Finantelor, respectiv Institutul National de Statistica, existand asadar mici inadvertente. In ambele cazuri, se poate observa ca, de la an la an, din punct de vedere valoric, atat consumul de alimente al populatiei, precum si veniturile comerciantilor au crescut intr-un ritm accelerat. O parte din crestere este determinata de cresterea preturilor de consum, dar un alt motiv relevant al acestui trend este si inclinatia spre consumerism, tot mai vizibila si la nivel national”, precizeaza studiul Termene.ro.
Totodata, veniturile obtinute de capacitatile de productie ale industriei alimentare (inclusiv bauturi si tigari) au crescut anual, pana la aproximativ 61 miliarde de lei, iar veniturile pe care le-au generat companiile respective au depasit, in fiecare an, costurile populatiei pentru achizitia de produse alimentare.
La capitolul angajatilor din industria alimentara din Romania, 1 din 5 se afla pe raza municipiului Bucuresti.
“Probabil ca in contextul crizei cu care se confrunta in acest moment lumea, unii dintre cei mai esentiali angajati din mediul privat sunt cei care activeaza in industria productiei alimentare. La nivelul anului 2018, ultimul pentru care datele sunt complete, in Romania erau angajate aproximativ 190.000 de persoane in acest domeniu. Datele previzionate pentru anul 2019 indica o valoare aproximativ similara cu o usoara crestere, insa fara a exista schimbari fundamentale. Principalele capacitati de productie alimente ale Romaniei sunt grupate in jurul municipiului Bucuresti, unde exista peste 17 mii de angajati in astfel de infrastructuri, urmat de Prahova cu peste 11 mii angajati si Ilfov cu aproximativ 10 mii. La polul opus, cele mai putine unitati de productie sunt in judetele din sudul Romaniei si din regiunea de sud-vest, unde cu putine exceptii exista sub 3.500 de angajati/judet”, sustin specialistii.
Termene.ro este o companie infiintata in anul 2014 din dorinta de a permite companiilor identificarea oportunitatilor de afaceri si evaluarea corecta a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platforma intuitiva si foarte usor de utilizat.
Peste 50.000 de companii au acces, zilnic, la platforma completa care ofera informatii actualizate in timp real despre datele financiare si juridice ale firmelor din Romania.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...