Studiu: 50% dintre romani consuma mezeluri la micul dejun

Studiu: 50% dintre romani consuma mezeluri la micul dejun


7 din 10 romani considera ca micul dejun este important, alegand sa il consume in medie de 5 ori pe saptamana, o arata cel mai nou studiu iSense Solutions. Ouale, branzeturile si mezelurile sunt printre cele mai consumate alimente la prima masa a zilei.

Cei care declara ca au un stil de viata sanatos iau micul dejun zilnic intr-o proportie mai mare (71% vs. 54% total romani din mediul urban), la fel si cei care declara ca fac sport/ miscare in mod regulat – 64%.

 

Romanii din mediul urban asociaza micul dejun cu sentimentul oferit de cadrul familial, respectiv de propria locuinta si de obicei micul dejun se ia acasa (87%), impreuna cu familia sau partenerul/a (59%), dar si singuri (33%). Acestia declara ca micul dejun este un prilej de a fi impreuna, “cel mai frumos mic dejun e atunci cand suntem toti patru la masa, noi doi si fetele noastre, indiferent de locatie”. 10% iau micul dejun la birou, in timp ce 2% iau micul dejun pe drum – in timp ce merg, sau in masina.

 

Cand vorbim despre orele la care servesc prima masa a zilei, cel mai des este consumata intre orele 8:00 si 10:00 dimineata (47% dintre cei care iau mic dejun) sau intre 6:00 si 8:00 (38%). Un sfert dintre tinerii care iau micul dejun, mananca dupa ora 10:00 (vs. 78% tineri care il iau inainte de ora 10:00). O treime dintre cei care obisnuiesc sa manance micul dejun ii aloca pana in 15 minute, iar aproape jumatate intre 15 si 30 de minute.

 

Putin peste jumatate dintre romanii din mediul urban (54%) iau micul dejun zilnic. Cei care uneori aleg sa sara peste prima masa a zilei declara ca principalele motive pentru care o fac sunt lipsa poftei de mancare (36%), startul zilei cu cafea sau tigara (24%), dar si lipsa timpului (23%).

isense

Intrebati care sunt alimentele consumate la micul dejun, acestia mentioneaza ouale (62%), branzeturile (61%) si mezelurile (50%) iar cele mai apreciate bauturi  sunt cafeaua (63%), iaurtul, sana, chefirul (fiecare 43%) si laptele (37%). Un sfert dintre romanii din mediul urban mananca fructe la micul dejun, tot un sfert consuma legume si 8% beau suc sau smoothie de fructe/ legume. Cei care au copii in gospodarie, comparativ cu populatia totala din mediul urban,  mananca intr-o masura mai mare unele alimente la micul dejun: iaurt, sana, chefir (48% vs. 43%), unt (47% vs. 43%), cereale/ musli (34% vs. 29 %) dar si produse de patiserie cumparate (croissante, strudel, covrigi s.a. – 21% vs. 17%).

 

Aproximativ un sfert dintre romanii din mediul urban cu acces la internet considera ca au un stil de viata sanatos. Acestia evita mancarurile de tip fast food – 62% comparativ cu  populatia totala – 38%) si bauturile carbogazoase (60% in comparatie cu 40% populatia totala), incercand sa consume zilnic fructe si/ sau legume (76% vs. 50%). Cei care fac sport/ miscare in mod regulat mananca intr-o proportie mai mare vs. populatia totala, batoane de cereale (12% vs. 7%) si beau shake proteic (5% vs. 2%).

 

Totodata, cand vorbim despre responsabilitate si puterea exemplului, 8 din 10 romani considera ca micul dejun este foarte important pentru copii, motiv pentru care 34% dintre cei care au copii afirma ca iau micul dejun pentru a fi un exemplu pentru micuti.

 

La capitolul weekend-uri si rasfaturi, 43% dintre romani afirma ca in weekend aloca mai mult timp micului dejun sau se rasfata cu unul special (35%). 1 din 10 romani din mediul urban declara ca a mers sa ia brunch-ul o data pe saptamana in ultimul an, in timp ce 37% dintre romani sustin ca nu au mers niciodata.

 

Datele prezentate fac parte din studiul saptamanal iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativa pentru populatia utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1.000 de respondenti, marja maxima de eroare +/- 3.1%, la un nivel de incredere de 95%.  Informatiile calitative au fost extrase din Comunitatea Online iSense Solutions Modern Consumers, care cuprinde 50 de respondenti activi, cu varste cuprinse intre 18 – 55 ani si a fost desfasurat in luna ianuarie 2022.



Poti fi interesat si de