Stocurile de alimente vor fi centralizate pe o platforma a Ministerului Agriculturii

Stocurile de alimente vor fi centralizate pe o platforma a Ministerului Agriculturii


Ministerul Agriculturii va implementa o platforma dedicata centralizarii stocurilor de produse agroalimentare disponibile la nivel national, iar in acest sens a fost elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care se afla pe circuitul de avizare interministeriala.

'Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va implementa o platforma de baze de date, actualizata periodic, dedicata centralizarii stocurilor de produse agroalimentare detinute de producatori, depozitari, procesatori si comercianti, pentru a avea o imagine completa si complexa asupra cantitatilor de produse agroalimentare disponibile la nivel national', se arata intr-un comunicat al MADR.

 

In acest context, ministrul de resort, Adrian Chesnoiu, sustine ca la ora actuala exista o presiune pe pietele internationale cu privire la comertul cu alimente, cauzata de conflictul militar ruso-ucrainean, iar o monitorizare centralizata a cantitatilor de produse agricole este esentiala pentru reducerea riscurilor in domeniul securitatii alimentare.

 

'Romania are suficiente stocuri de alimente si produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populatiei, insa in contextul global actual, trebuie sa fim pregatiti pentru orice fel de scenariu. Exista deja o presiune pe pietele internationale cu privire la comertul cu alimente, cauzata de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei si criza din energie si gaze naturale. O monitorizare centralizata a cantitatilor de produse agricole si alimentare disponibile este esentiala pentru reducerea riscurilor care pot aparea in domeniul securitatii alimentare si ne va permite sa actionam eficient cu politici publice tintite, daca situatia o va impune', a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

 

Actul normativ prevede gestionarea centralizata de catre MADR a datelor disponibile in prezent la diferite institutii publice si private, prin intermediul unei platforme online, pe baza raportarilor realizate lunar de catre producatorii agricoli, depozitarii, procesatorii si comerciantii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in domeniul agriculturii si industriei alimentare.

 

Evidenta stocurilor va fi raportata pana pe data de 15 ale fiecarei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente si se aplica pentru urmatoarele categorii de produse: legume-fructe; cereale si produse pe baza de cereale; seminte de oleaginoase si produse pe baza de oleaginoase; leguminoase furajere; seminte certificate: cereale, orez, oleaginoase si proteaginoase; carne si produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne si mixte; lapte si produse din lapte.

 

De asemenea, in aceasta platforma vor mai exista si alte categorii, respectiv: produse de morarit si panificatie; produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe; grasimi si uleiuri; apa, inclusiv apa minerala naturala, apa de izvor si toate celelalte ape imbuteliate sau ambalate; orez; plante aromatice, sare si condimente; ceaiuri; zahar; miere; drojdie.

 

MADR precizeaza ca nu au obligatia raportarii comerciantii care detin suprafete de comercializare mai mici de 400 de mp, comerciantii ambulanti, comerciantii care desfasoara activitati de alimentatie publica sau care desfasoara activitati de comercializare in zone publice.

 

De asemenea, obligatia raportarii nu se aplica producatorilor care detin in stoc, in ultima zi a lunii, cantitati de pana la: 10.000 kg - legume, inclusiv cartofi, 10.000 kg - fructe, 25.000 kg - cereale, 20.000 kg - seminte de oleaginoase, 10.000 kg - leguminoase furajere, 300 kg - plante aromatice si 50 kg - miere.

 

Potrivit sursei citate, datele introduse vor avea caracter confidential, iar verificarea corectitudinii informatiilor introduse va fi realizata de catre persoane imputernicite de catre MADR si Ministerul Finantelor, conform competentelor legale.

 

Metodologia de raportare, colectare, centralizare si prelucrare a datelor privind stocurile, precum si operationalizarea platformei vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.Poti fi interesat si de