Stefan Carlet, RUSTIQ: Carnea vanduta direct de pe butuc e o garantie a calitatii

Stefan Carlet, RUSTIQ: Carnea vanduta direct de pe butuc e o garantie a calitatii


Pornind de la ideea ca orice macelarie, oricat de mica, are o poveste si un cuvant de spus in aceasta industrie a carnii, am decis sa le facem loc, in paginile acestei reviste, si micilor producatori, celor care sunt foarte aproape de consumator si care simt mult mai bine pulsul pietei.

Traim intr-o lume in viteza, suntem mereu contracronometru. Nu mai avem timp de noi, iar cumparaturile le facem aproape intotdeauna pe fuga. Supermarketul vine cu avantajul unei palete mari de produse puse toate sub acelasi acoperis. Magazinele de cartier, in schimb, sunt cele care iti ofera un plus de incredere. Asa se face ca aproape fiecare dintre noi are o macelarie preferata. Este locul acela unde mergi sa cumperi carne pentru ca il cunosti pe proprietarul afacerii si ai incredere in marfa pe care ti-o vinde. In plus, stii ca iti poti alege bucata de carne, ba chiar ii poti cere macelarului sa ti-o condimenteze asa cum a mai facut-o si altadata incat te-a determinat sa revii iar si iar. E o intimitate aparte care se creeaza intre cumparator si vanzatorul din magazinele de cartier, legatura care poate fi secretul succesului sau cel putin al supravietuirii acestora in batalia cu supermarketurile.

 

Este povestea multor afaceri mici, plasate la scara blocului sau prin pietele de cartier, cu o clientela constanta si care se mentin pe pozitii pentru ca stiu cum sa isi pastreze publicul aproape. Este si cazul Macelariei Rustiq. In urma cu patru ani, Stefan Carlet si-a deschis o mica macelarie in piata Ramnicu-Sarat din Capitala. Un mic magazin cu vitrine unde totul este la vedere. Inclusiv partea de transare a carnii se face sub ochii cumparatorilor. Practic, in fata ta macelarul imparte carcasa pe piese si iti ofera exact bucata de carne pe care tu i-o indici.

 rustiq2

„Totul e la vedere. N-avem nimic de ascuns. Vindem carne curata, mereu proaspata. Ce cere clientul aia i se da. Si pentru el este mai usor, fiindca ii oferim un plus de siguranta. Iar carnea vanduta direct de pe butuc este o garantie a calitatii”, spune Stefan Carlet.

 

Chiar daca e mijlocul saptamanii, asadar zi de lucru pentru cei mai multi dintre noi, in macelaria din Piata Ramnicu Sarat e mereu lume. Unii vin cu „tema facuta” de acasa. Stiu ce si cat vor sa cumpere. Altii, in schimb, se consulta cu vanzatoarea sau direct cu macelarul vizavi de ce e mai potrivit pentru o ciorba, o friptura, un ostropel. „Ne cauta oamenii pentru ca i-am obisnuit cu marfa de calitate. Vin chiar si din alte cartiere ale Bucurestiului pentru ca stiu ca la noi platesc carne, nu apa. In plus, daca omul vrea o bucata de pulpa, aia primeste. Vede cu ochii lui cand se transeaza carnea. Iar la noi marfa nu sta nici macar de pe o zi pe alta. Se vinde rapid tot ce aducem, iar clientii ne cunosc pentru seriozitate”, mai spune Stefan Carlet.

 

Carne 100% romaneasca

 rustiq5

Chiar si in contextul pestei porcine africane care i-a speriat pe multi consumatori romani, asta desi virusul nu se transmite la om, carnea de porc romaneasca nu si-a pierdut din popularitate. Din contra. Cei mai multi dintre clienti au invatat sa aprecieze produsele autohtone. Iar la Macelaria Rustiq se vinde doar carne din ferme romanesti. „Romanii incep usor, usor sa inteleaga ce inseamna porc crescut romaneste. Animalul crescut cu hrana uscata da o carne mai gustoasa. In afara, porcii sunt crescuti exclusiv cu hrana lichida, iar carnea lor este mult mai fada. Noi aducem carne doar de la fermieri romani, din abatoare din tara, de la Arges, Botosani”, mai spune Carlet.

 

E de parere ca pesta porcina africana nu e menita sa scada increderea cumparatorului roman in carnea proaspata si este convins ca, la fel ca in fiecare an, in preajma sarbatorilor de iarna vanzarile in micuta macelarie vor creste considerabil. „Facem si carnati, si mici. La cerere, putem condimenta carnea, asa incat atunci cand clientul ajunge acasa, produsul sa fie gata de pus pe aragaz. Scurtam in felul acesta timpul pe care l-ar presupune portionarea si prepararea in bucatarie si ii oferim o carne pregatita cel putin pe jumatate. Foarte multi tineri in special nu mai au timp sa gateasca, motiv pentru care prefera mancarea care se face rapid – o friptura gata de pus in cuptor sau carnatii, care sunt usor de prajit. Avem si clienti mai pretentiosi si cu mai mult timp sau rabdare, care aleg organe, carne tocata sau pulpa de vitel ori cotlete de berbecut. Avem de toate pentru toti”, spune Stefan Carlet.

 

Despre planurile de viitor ale micului producator puteti citi in reportajul integral publicat in ultima editie a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de