Statii de epurare performante chiar si in sezonul rece – cu biotehnologiile Microcat

Statii de epurare performante chiar si in sezonul rece – cu biotehnologiile Microcat


Perioada cu temperaturi scazute in care ne aflam poate pune probleme oricarei companii care utilizeaza o statie de epurare, indiferent de industria de care apartine. In industria carnii lucrurile sunt si maicomplicate, datorita concentratiilor mari de compusi ai azotului prezenti in apele uzate, oricum greu de epurat si in conditii favorabile de temperatura.

Ce se schimba atunci cand temperaturile scad? Cum putem adapta statia de epurare la schimbarile naturale care se petrec pe timp de iarna, toamna sau primavara, in zilele reci? Pentru furnizarea unei solutii versatile, dar si garantate in acelasi timp, ne-am concentrat noi, inginerii de la Aqua D&P. Fiind vorba de un fenomen care apare doar intr-un anumit interval al anului am cautat tehnologii care sa nu implice investitii majore.

 

Astfel, am imbinat cunostintele noastre pe parte de proces tehnologic cu produse microbiologice de top, pentru ca, indiferent de conditiile meteo, statia dumneavoastra de epurare sa functioneze la capacitate normala si la performante cel putin satisfacatoare, iar incarcarile efluentului sa ramana in limita legii.

 

Cum afecteaza temperaturile scazute performanta statiilor de epurare?
In termeni simpli, fenomenul este acela de incetinire a activitatii de descompunere a substantelor poluante din apa uzata, in special compusi ai azotului – Amoniu, Nitrati, Nitriti. Altfel spus, temperaturile scazute din Noiembrie si pana in Martie influenteaza negativ activitatea microorganismelor din treapta biologica a statiilor de epurare. Scaderea intensitatii proceselor de nitrificare si denitrificare genereaza automat depasiri la parametrii monitorizati si implicit sanctiuni din partea autoritatilor de control.

 

Activitatea redusa a microorganismelor responsabile cu descompunerea azotului identificat in diferiti compusi favorizeaza aparitia dezechilibrelor si aparitia altor efecte nedorite precum:
- Cresterea toxicitatii in reactorul biologic care are ca efect deteriorarea activitatii si a celorlalte microorganisme prezente, responsabile de biodegradarea altor compusi.
- Cresterea CCO Cr – ului in efluent.
- Destabilizarea echilibrului microbiologic in namolul activ (biomasa responsabila de epurare).

 

Intr-un astfel de scenariu, pentru a mentine nitrificarea si denitrificarea in parametri optimi, este nevoie de adaos de biopreparate ce au ca scop sustinerea acestui proces de eliminare a azotului. Iar pentru ca ne dorim ca indicatorii de calitate impusi prin lege sa fie atinsi, furnizam clientilor nostri doua solutii inovative, bazate pe tulpini microbiene, enzime si nutrienti, pentru a accelera procesul de nitrificare si denitrificare cu scopul de a sustine performanta statiilor de epurare:

Microcat XNL pentru nitrificare – cu un continut unic de microorganisme special adaptate pentru stimularea procesului de oxidare a amoniului din apa in conditii de temperaturi scazute.

Bioaugmentarea cu acest biopreparat aduce un aport semnificativ de microorganisme specializate, enzime si alte elemente care imbunatatesc procesul de nitrificare. Utilizat regulat, Microcat XNL mentine stabilitatea microbiologica si concentratia de azot amoniacal (NH 4 + - amoniu) sub limitele maxime admise la deversare. Explicarea reactiei de oxidare a amoniului:
2NH 4 + + 3O 2 2NO 2 - + 4H + + 2H 2 O
2NO 2 - + O 2 2NO 3 -

 

Microcat DEN - Contne tulpini microbiene denitrificatoare care accelereaza procesul de denitrificare din statia de epurare. La fel ca si preparatul pentru nitrificare, Microcat DEN contine tulpini de bacterii specializate si alte ingrediente pentru a sustine activitatea biologica si de a suplimenta numarul total de microorganisme denitrificatoare. Microcat DEN contribuie la:
- Cresterea performantelor denitrificatoare ale sistemului in conditii de temperaturi scazute.
- Mai buna reducere a CBO 5 – datorita prezentei tulpinilor aerobe si anaerobe continute in produs.
- Eliminarea unor compusi greu biodegradabili precum aminele.

 

Pentru ce fel de industrii sunt recomandate solutiile Microcat?
Folosim aceste preparate pentru toti clientii a caror statie de epurare cu treapta biologica intampina dificultati pe perioada sezonului rece.

De-a lungul timpului, am reusit sa obtinem referinte de la companii aflate in pozitii de lideri de piata in industria lor, fie ca vorbim despre industria alimentara (abatoare, fabrici de preparate din carne, fabrici de ulei, etc.) sau nealimentara (celuloza si hartie, automotive, chimie, reciclare, metalurgie, pharma).

Asadar, biopreparatele Microcat sunt necesari tuturor statiilor de epurare care inregistreaza depasiri in sezonul rece. Pentru evitarea acestei situatii, se recomanda tratamentul de preventie prin care statia de epurare este “pregatita” pentru sezonul rece.

Tratamentul de preventie sustine functionarea statiei de epurare chiar si atunci cand sunt socuri de incarcare si debit, cum ar fi perioada dinaintea sarbatorilor de iarna.

 

Concluzie: Statia ta de epurare are nevoie sa functioneze la capacitate optima, iar biotehnologiile Microcat te pot ajuta!

 

Cu ajutorul preparatelor Microcat putem atinge un nivel de performanta al statiei de epurare in asa fel incat calitatea efluentului sa fie in limitele impuse de normativul NTPA 001 sau NTPA 002.

Asadar, in lunile ce urmeaza, acordati mai multa atentie eficientei statiei de epurare de care depinde afacerea dumneavoastra, iar noi, inginerii Microcat suntem alaturi de dumneavoastra!

Mai mult decat atat, evaluarea sistemului de epurare, analize de laborator, stabilirea graficului de dozare si consultanta, sunt servicii asigurate de expertii nostri pe toata perioada de aplicare.

 

aqua 2

 

Articol realizat de Dr. Ing. Alin Hapca si publicat in editia cu numarul 85 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de