Statie de epurare ultramoderna la abatorul de pui Oprea Avicom

Statie de epurare ultramoderna la abatorul de pui Oprea Avicom


Aqua D&P Technologies, companie romaneasca cu realizari notabile in domeniul Protectiei Mediului, este furnizorul tehnologiei implementate la abatorul de pui Oprea Avicom.

Incepand cu luna februarie a acestui an, la abatorul din Sanpaul, judetul Mures, functioneaza o statie de epurare care beneficiaza de un concept modern, cu echipamente de prima clasa, capabile sa asigure calitatea apei epurate pentru deversarea intr-un emisar natural.

 

Abatorul de pasari Oprea Avicom, cu o capacitate maxima de 6.000 de capete pe ora, este o investitie noua, de peste 10 milioane de euro, realizata din resurse proprii si fonduri AFIR. La aceasta capacitate orara de taiere, sunt generati pana la 400 de metri cubi de apa uzata in 8 ore de functionare. In urma procesului de epurare, apa tratata rezultata trebuie sa respecte cerintele normativului NTPA001 - deversare in emisar natural.

 

aqua1

 

Valoarea echipamentelor ce deservesc statia de epurare a apelor uzate tehnologice, inclusiv montajul si punerea in functiune a acestora, a fost de peste 1.300.000 lei, echivalentul a 275.000 de euro, dintr-un total de 600.000 de euro, care a inclus si lucrarile de constructii si amenajare a terenului.

 

“Am fost placut surprinsi sa lucram cu un furnizor profesionist, care si-a respectat termenii contractuali, care a furnizat tehnologie de top si o calitate a echipamentelor pe care rar le intalnesti chiar si in tarile din vestul Europei. Avem o statie de care sunt convins ca va putea indeplini rigorile legislative chiar si peste cincisprezece ani. Managementul eficient al apelor uzate este parte din strategia noastra de dezvoltare durabila. Compania noastra a manifestat dintotdeauna o grija crescuta fata de mediul inconjurator si oameni”, a declarat  Emanuel Oprea, Director Executiv Oprea Avicom SRL.

 

TEHNOLOGIE

Apele uzate rezultate din sacrificarea puilor au caracteristica specifica, din prisma faptului ca sunt puternic influentate de tehnologia utilizata in fabrica. De aceea, este imperios necesara implementarea unei tehnologii versatile capabile sa preia variatii mari de volum si incarcari in perioade scurte de timp.

 

Reprezentantul companiei clujene, Aqua D&P Technologies, ing. Paul Chezan, ne descrie componenta statiei de epurare de la abatorul de pasari si principiul de functionare al acesteia: Din punct de vedere al tehnologiei implementate, statia de epurare vizeaza atat linia apei cat si linia namolului si se compune din 4 trepte, prezentate in continuare:

Treapta mecanica - insemnand un sistem de filtrare grosiera a materiei. In cazul abatoarelor de pasare este, probabil, cea mai importanta tehnologie, raportata la simplitatea ei. Apa uzata contine pene si alte materii, prin urmare este crucial sa alegi un echipament care iti asigura eliminarea eficienta a grosierului si care sa aiba o functionare neintrerupta.

Treapta fizico-chimicaeste urmatoarea pe flux. Debitele si incarcarile necesita omogenizare, iar dupa acest proces poate avea loc tratamentul chimic de precipitare si separare fizica, in special a materiilor in suspensie utilizand o tehnologie D.A.F (Dissolved Air Flotation). Precipitarea se face intr-un floculator tubular cu multiple zone de dozare a reactivilor si echipat cu sistem de reglare automata a pH-ului.

Treapta Biologica - Apele preepurate, rezultate din etapa fizico-chimica, sunt trimise spre zona biologica. Tehnologia utilizata este una de tip S.B.R (Sequenching Batch Reactor). Introducerea treptei biologice este absolut necesara in cazul deversarii intr-un emisar natural, deoarece doar astfel se pot elimina eficient nutrientii, in special compusii Azotului (Amoniu, nitrati, nitriti). Particularitatea tehnologiei S.B.R este faptul ca inglobeaza intr-un singur bazin toti ciclii specifici unui sistem de epurare cu namol activ. Aici are loc atat nitrificarea cat si denitrificarea. Volumul reactorului biologic este de 2.200 de metri cubi.

 

In ceea ce priveste Linia Namolului, s-a urmarit implementarea unei solutii eficiente de reducere a volumului zilnic rezultat. In acest sens, s-a utilizat o tehnologie de deshidratare cu decantor centrifugal. Acest tip de echipament este solutia ideala in situatia namolurilor „grase” provenite din industria alimentara, aflam de la reprezentantul societatii furnizoare. Procesele din statia de epurare sunt complet automatizate, toate informatiile fiind afisate pe un panou cu touchscreen.

 

aqua2

 

Costurile zilnice, generate de exploatarea unei astfel de instalatii, sunt in jurul valorii de 0,7 euro pentru un metru cub de apa epurata si include energie electrica, reactivi, apa, incalzire cladire echipamente etc.



Poti fi interesat si de