Statele membre UE au ajuns la un acord cu privire la cotele de pescuit pentru 2023
Joi, 15 Decembrie 2022
Joi, 15 Decembrie 2022
In Marea Neagra, 'capturile totale admisibile' (TAC) si cotele tranzitorii existente pentru calcan vor fi reportate pentru 2023. In plus, s-a convenit ca UE sa reporteze cota neutilizata de calcan a UE de 22,5 de tone din 2021 in 2023, astfel cum s-a stabilit in cadrul planului multianual revizuit de gestionare pentru aceasta specie. Cotele la sprot vor ramane la nivelul din 2022.
'Acesta este cel mai bun rezultat pe care l-am putea obtine pentru a asigura continuitatea flotelor noastre de pescuit, fara a submina angajamentele noastre in materie de durabilitate. Dupa cum am dovedit, Consiliul este hotarat sa conserve si sa refaca stocurile de peste la niveluri durabile si, in acelasi timp, sa protejeze viitorul comunitatilor care depind de pescuit', a declarat ministrul ceh al agriculturii, Zdenek Nekula.
In ansamblu, acordul include limite de captura, cunoscute si sub denumirea de 'capturi totale admisibile' (TAC), pentru peste 200 de stocuri comerciale de peste. Peste 100 dintre aceste stocuri din Oceanul Atlantic si din Marea Nordului sunt gestionate in comun cu Regatul Unit. Intrucat discutiile privind consultarile bilaterale UE-Regatul Unit si UE-NO privind stocurile comune de peste sunt inca in curs, ministrii au convenit asupra unor limite de captura provizorii pentru primele trei luni ale anului 2023, in asteptarea unui acord final. Aceste limite provizorii de captura includ o reportare temporara a posibilitatilor de pescuit existente pentru primele trei luni, cu un raport de 25% fata de nivelurile TAC din acest an, pentru a acoperi primul trimestru al anului 2023. Pentru unele pescarii in care pescuitul are loc in principal in prima parte a anului, acest caracter sezonier a fost luat in considerare.
Ministrii au convenit asupra unei abordari similare pentru stocurile gestionate in comun cu Norvegia.
Stabilirea TAC si a cotelor este un exercitiu de gestionare anual si bienal in cazul speciilor de adancime, fiind realizat de Consiliul Agricultura si Pescuit in decembrie. Ministrii stabilesc limite de captura pentru stocurile comerciale de peste pentru anul urmator, impreuna cu cotele nationale pentru fiecare specie. Stocurile vizate sunt cele pe care UE le gestioneaza pe cont propriu, impreuna cu tarile vecine din afara UE sau prin acorduri incheiate in cadrul organizatiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP).
Incepand din 2020, dupa intrarea in vigoare a planului multianual pentru speciile demersale din vestul Marii Mediterane, posibilitatile de pescuit in Marea Mediterana si in Marea Neagra sunt dezbatute si la nivelul Consiliului. Acordul politic final se bazeaza pe o propunere initiala a Comisiei, care tine seama de cele mai bune avize stiintifice disponibile, de principalele obiective ale regulamentului de baza al politicii comune in domeniul pescuitului (PCP) si de diferitele planuri multianuale de gestionare in vigoare.
Regulamentele vor fi finalizate de expertii juristi-lingvisti ai Consiliului, dupa care vor fi adoptate formal de Consiliu cu ocazia unei reuniuni viitoare si se vor publica in Jurnalul Oficial.
Dispozitiile se vor aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2023.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...