Statele membre UE aproba reforma Politicii Agricole Comune

Statele membre UE aproba reforma Politicii Agricole Comune


Statele membre ale Uniunii Europene au dat unda verde reformarii Politicii Agricole Comune (PAC), dupa trei ani de negocieri privind reglementarile prin care agricultura europeana devine mai verde si sprijina fermele mai mici, transmite Reuters.

Negociatorii care au reprezentat Parlamentul European si cele 27 de state membre UE au ajuns vineri la un acord cu privire la noua Politica Agricola Comuna, care se va aplica incepand din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioada de sapte ani, dintre care 270 miliarde de euro sub forma de subventii directe catre fermieri.

 

"Acordul este esential pentru a ne asigura ca noua Politica Agricola Comuna permite tranzitia spre o agricultura sustenabila", a afirmat luni comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, la intalnirea unde ministrii Agriculturii din UE au aprobat acordul.

 

Fermele europene deja sunt afectate de schimbarile climatice, cum ar fi seceta, dar agricultura este de asemenea principala presiune asupra habitatelor naturale din Europa si produce 10% din emisiile de gaze cu efect de sera ale UE.

 

Negociatorii celor doua parti au cazut de acord asupra unor reguli care obliga tarile membre UE sa cheltuiasca 20% din platile directe catre agricultori incepand din 2023-2024, pentru a creste la 25% din plati intre 2025 si 2027, pentru asa-numitele "eco-scheme" care protejeaza mediul. Printre "eco-scheme" se numara refacerea zonelor umede pentru a absorbi CO2 sau agricultura ecologica.

 

Comisia Europeana va evalua daca planurile tarilor pentru cheltuirea fondurilor PAC respecta reglementarile de mediu ale UE. Parlamentului European urmeaza sa voteze in urmatoarele luni acordul.

 

Statele membre UE trebuie sa distribuie cel putin 10% din fondurile prevazute de PAC pentru fermele mici. Tarile UE ar putea insa ocoli aceasta obligatie daca utilizeaza alte metode pentru a distribui fondurile in mod corect.

 

Acordul include bani pentru tinerii fermieri si creeaza un fond de criza de 450 milioane de euro, in cazul intreruperilor pe pietele agricole din cauza unor situatii de urgenta, cum ar fi o pandemie.

 

Romania nu este pe deplin multumita de compromisul asupra pachetului de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), insa acest acord trebuie incheiat cat mai curand pentru a putea finaliza programele nationale strategice, a sustinut ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la reuniunea Consiliului de ministri Agricultura si Pescuit de la Luxemburg.

 

"Nu suntem pe deplin multumiti de compromisul asupra pachetului de reforma, dar trebuie sa incheiem acest acord cat mai curand si sa finalizam programele nationale strategice. Este foarte importanta dimensiunea ecologica si sociala a Politicii Agricole Comune, dar nu trebuie sa uitam nicio clipa dimensiunea economica. Trebuie sa mergem acasa sa le spunem fermierilor care sunt conditiile, care sunt regulile in urmatorii ani. Ei au nevoie de certitudini si de resurse just alocate. Iar noi avem nevoie de fermieri stabili care sa produca hrana sanatoasa si accesibila pentru consumatorul european", a declarat Adrian Oros in interventia sa.

 

Acesta a precizat ca mai multe aspecte incluse in cadrul noii PAC, cum ar fi dimensiunea sociala, merg in sens opus simplificarii pachetului de reforma.

 

"Apreciem determinarea Comisiei si a Presedintiei in a identifica un compromis asupra pachetului de reforma, dar consideram ca mai multe aspecte incluse in cadrul noii PAC, spre exemplu dimensiunea sociala, merg in sens opus simplificarii. Desi ne-am exprimat dezacordul fata de aceasta noua conditionalitate, care nu intra in sfera de competenta a Politicii Agricole, imi exprim convingerea ca in regulamentele secundare vom identifica formule de implementare, care sa nu conduca la sanctionarea excesiva a fermierilor", a sustinut Oros.

 

In opinia sa, un aspect important pentru buna gestionare a platilor directe il reprezinta flexibilitatea si subsidiaritatea regasite in modalitatea de aplicare a schemelor si masurilor de sprijin a fermierilor.

 

Oros a mentionat ca apreciaza eliminarea propunerii Parlamentului European de plafonare a platilor directe si a investitiilor din pilonul II, precum si limitarea doar la dimensiunea medie nationala a exploatatiilor, cat si acordul atins la procentul minim de 10% de reorientare a bugetului pentru platile directe catre fermele mici, mijlocii si de familie.

 

"In spiritul compromisului putem accepta cresterea propusa de Presedintie la 35% pentru mediu in FEADR, dar consideram in continuare ca o contabilizare de minimum 60% din zonele cu constrangeri naturale (ANC) ar trebuie aplicata. Apreciem eliminarea conditionarilor bugetare din pilonul II pentru investitiile verzi. In ceea ce priveste angajamentul statelor membre de a se alinia la obiectivele Acordului verde european si a strategiilor subsecvente suntem de acord cu mentionarea prevederii la nivel de considerent, cu precizarea ca se impune clarificarea urgenta a modului in care Comisia va evalua consistenta si contributia Planurilor strategice la realizarea acelor obiective. Putem accepta pre-alocarea pentru eco-scheme de 25%, cu posibilitatea mentinerii unui numar cat mai mare de flexibilitati in vederea evitarii pierderilor de fonduri", a spus Oros in interventia sa.

 

Referitor la sprijinul cuplat, ministrul roman al Agriculturii a subliniat ca apreciaza mentinerea procentului de 13% plus 2%, dar, desi a luat nota de explicatiile Comisiei referitoare la eliminarea cartofului de masa, considera ca o asemenea abordare nu este corecta, sustinand aici abordarea Bulgariei si Sloveniei.

 

"Multumim Presedintiei pentru mentinerea derogarilor de la GAEC 8 si 9, privind exceptarea fermelor sub 10 hectare. Totodata, apreciem eliminarea procentului de 10% propus de catre Parlamentul European la GAEC9 pentru biodiversitate si includerea acestuia la nivel de considerent. Mentinerea interventiilor pentru micii fermieri la articolele 64-69 este esentiala pentru Romania", a adaugat el.

 

In ceea ce priveste plata pentru micul fermier din cadrul FEGA, ministrul Agriculturii a mentionat ca sustine plata voluntara, iar limita sa poata fi stabilita de statul membru pana la zece hectare, in functie de structura agricola economica specifica si a dimensiunii pachetelor financiare pentru plati directe.

 

Pe zona investitiilor in infrastructura de irigatii, Oros considera ca textul mai poate fi imbunatatit si clarificat la nivel tehnic din perspectiva eligibilitatii investitiilor.



Poti fi interesat si de