Statele UE vor permite utilizarea proteinelor din insecte ca nutret pentru pasari si porci

Statele UE vor permite utilizarea proteinelor din insecte ca nutret pentru pasari si porci


Uniunea Europeana urmeaza sa permita utilizarea proteinelor obtinute din insecte ca nutret pentru pasari si porci, o decizie care ar putea da un impuls semnificativ unei industrii care se afla intr-un stadiu incipient, transmite Bloomberg.

Statele membre ale blocului comunitar au aprobat aceasta propunere, a confirmat miercuri un purtator de cuvant al Comisiei Europene. Parlamentul European si Consiliul European examineaza acum masura si ar urma sa finalizeze lucrarile la inceputul lunii august.

 

Insectele ar putea deveni o sursa mai sustenabila de proteine gratie impactului lor mai redus asupra mediului inconjurator si a valorii nutritionale ridicate, ceea ce a atras atentia unor giganti din industria agro-alimentara precum Cargill Inc. si Nestle SA. Potrivit firmei de consultanta Arcluster Pte., cresterea insectelor in ferme va inregistra un salt de zece ori, depasind o valoare de 4,1 miliarde de dolari la nivel global in 2025.

 

Cea mai mare parte din cerere va veni din sectorul cresterii animalelor, desi pana la 10% din productia de insecte a Europei ar putea merge spre consumul uman, sustine International Platform of Insects for Food and Feed.

 

Utilizarea proteinelor din insecte ca nutret pentru pui si porci reprezinta o inversare partiala a unui embargou introdus in 2001, pe fondul ingrijorarilor provocate de boala vacii nebune (BSE), o boala care a provocat peste 175 de decese in Marea Britanie dupa ce s-a raspandit de la vite la oameni.

 

Potrivit Comisiei Europene, modificarile vor permite de asemenea si ca unele proteine animale procesate sa fie folosite ca nutret pentru hrana pasarilor si porcilor.

 

Purtatorul de cuvant al Executivului comunitar, citat de Bloomberg, a spus ca nu exista ingrijorari cu privire la relaxarea regulilor, avand in vedere opinia venita de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). In plus, interdictiile cu privire la hranirea septelului cu animale din aceeasi specie, si cea privind folosirea de proteine animale ca nutret pentru vaci si oi, vor ramane in vigoare.

 

La inceputul acestui an, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a decis ca viermele de faina este sigur pentru consumul uman, atat ca atare cat si ca aditiv pudra. Opinia exprimata de EFSA este doar primul pas in procesul la finalul caruia autoritatile vor decide daca vor aproba vanzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri si alte produse alimentare care sa contina insecte printre ingrediente.

 

Europa este un lider in ceea ce priveste start-up-urile concentrate pe cresterea insectelor, dupa ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile. Autoritatile europene au alocat fonduri pentru cercetare si facilitati de productie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana pestilor, cainilor si pisicilor.

 



Poti fi interesat si de