Sprijin in valoare de 1 milion de lei pentru crescatorii de porci Bazna si Mangalita in 2024

Sprijin in valoare de 1 milion de lei pentru crescatorii de porci Bazna si Mangalita in 2024


Crescatorii de porci de reproductie din rasele Bazna si Mangalita vor beneficia in acest an de un sprijin de 2.000 lei/scroafa/an, printr-o schema de ajutor de minimis in valoare de un milion de lei, potrivit unui proiect de Hotarare postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

'MADR a postat in transparenta decizionala un proiect de Hotarare privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita pentru anul 2024. Proiectul de act normativ vizeaza sustinerea crescatorilor de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita pentru anul 2024, in vederea cresterii numarului de animale de reproductie detinute si sporirea numarului de produsi valorificati de la acestea. Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de minimis este de 1.000.000 lei si se asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2024, iar suma alocata schemei de ajutor de minimis este de 2.000 lei/scroafa/an', se arata intr-un comunicat al MADR.

 

Suma totala a schemelor de ajutor de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi 20.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii si in cele doua exercitii financiare precedente.

 

Potrivit sursei citate, cererile de inscriere in Program se depun la Directiile pentru Agricultura Judetene incepand cu ziua urmatoare intrarii in vigoare a hotararii, pana la data de 30 iunie 2024, inclusiv.

 

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescatorii de porci de reproductie din rasele Bazna si/sau Mangalita, respectiv: producatorii agricoli PFA, II si IF, producatorii agricoli societati agricole, producatorii agricoli persoane juridice.

 

MADR precizeaza ca pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa detina exploatatii inregistrate/autorizate sanitar-veterinar; sa detina scroafe din rasele Bazna si /sau Mangalita, inscrise in registrul genealogic in sectiunea principala la data depunerii cererii de inscriere identificate si inregistrate in BND; sa detina registrul exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinara aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr.208/2022.

 

De asemenea, beneficiarii trebuie sa faca dovada livrarii spre comercializare a unui numar de minimum 4 produsi/an/scroafa, la o greutate de minimum 8 kg/cap; sa identifice si sa inregistreze produsii (...), potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor si renilor aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr.208/2022; sa mentina numarul de scroafe cu care s-a inscris in Program pana la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

 

Cererile de plata si documentele justificative se depun la Directiile pentru Agricultura Judetene pana cel tarziu la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.



Poti fi interesat si de