Sprijin de urgenta pentru crescatorii de ovine si caprine. Care sunt conditiile de accesare si cati bani primesc fermierii

Sprijin de urgenta pentru crescatorii de ovine si caprine. Care sunt conditiile de accesare si cati bani primesc fermierii


Guvernul Romaniei a aprobat joi acordarea unui sprijin financiar de urgenta in agricultura pentru sectorul de crestere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.

Actul normativ vizeaza acordarea unui sprijin financiar de urgenta pe baza unei scheme de sustinere care urmareste compensarea sub forma de grant a producatorilor agricoli din sectorul cresterii ovinelor/caprinelor pentru daunele economice cauzate de seceta pedologica din agricultura manifestata in perioada septembrie 2023 - august 2024.

 

„Prin acest sprijin financiar de urgenta venim in ajutorul crescatorilor de ovine si caprine care au fost grav afectati de seceta pedologica din ultimul an. Lipsa resurselor furajere si dificultatile economice au pus o presiune uriasa asupra fermierilor, iar fara o interventie rapida, riscam sa asistam la o reducere drastica a efectivelor si la dezechilibre majore in piata agricola. Prin aceasta masura, ne asiguram ca fermierii isi pot mentine activitatea, pot achizitiona furajele necesare si isi pot onora obligatiile financiare, evitand supraindatorarea si pierderea afacerilor. Ministerul Agriculturii ramane alaturi de producatorii agricoli si va continua sa implementeze solutii eficiente, asigurand astfel stabilitatea sectorului zootehnic”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

 

Cuantumul prevazut pentru sprijinul financiar de urgenta este de 248 lei/cap tineret femel ovin/caprin si se acorda pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins intre 50 capete - 300 capete/beneficiar, detinut la data de 31 august 2024, in exploatatii cu cod ANSVSA cu minimum 50 capete tineret femel ovin/caprin.

 

Solicitantii cu un efectiv mai mare de 300 de capete tineret femel ovin/caprin beneficiaza de sprijin financiar de urgenta calculat la nivelul a maximum 300 de capete tineret femel ovin/caprin per beneficiar, cu conditia sa detina minim 50 capete/exploatatie cu cod ANSVSA.

 

Resursele financiare necesare implementarii schemei au o valoare de 238.795.200 lei si reprezinta echivalentul sumei de 48.000.000 euro, stabilit la cursul de schimb 4,9749 lei pentru 1 euro, care se asigura astfel:

  1. a) 107.457.840 lei, echivalentul sumei de 21.600.000 euro, finantare externa nerambursabila prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA);
  2. b) 131.337.360 lei, echivalentul sumei de 26.400.000 euro, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2025.

 

Cererile de solicitare a sprijinului financiar de urgenta si documentele justificative se depun in termen de maximum 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

 

Platile sumelor reprezentand grantul se efectueaza pana la data de 30 aprilie 2025.

 

Beneficiari ai sprijinului pot fi: crescatorii de ovine/caprine cu cerere de plata pentru anul 2024 eligibila pentru sprijinul de baza pentru venit in scopul sustenabilitatii, interventia PD-01 din PS 2023-2027, respectiv:

  1. a) PF, PFA, II si IF;
  2. b) societati agricole (constituite potrivit Legii nr.36/1991, cu modificarile si completarile ulterioare);
  3. c) persoane juridice.

 

Conditiile de eligibilitate sunt urmatoarele:

  1. a) detinerea unui efectiv de tineret femel ovin/caprin de minimum 50 de capete/fiecare exploatatie, cu cod ANSVSA, cu varsta de 1-12 luni, inscris in Baza Nationala de Date (BND) la data de 31 august 2024;
  2. b) detinerea in ziua anterioara inceperii perioadei de depunere a cererii a unui efectiv de femele adulte ovine/caprine, inscris in BND, cu varsta minima de 12 luni in ziua anterioara inceperii perioadei de depunere a cererii, cel putin egal cu efectivul de tineret femel pentru care se solicita sprijin financiar.



Poti fi interesat si de