Specialistii cauta o solutie globala pentru eradicarea pestei porcine africane

Specialistii cauta o solutie globala pentru eradicarea pestei porcine africane


Pesta porcina africana nu este o problema doar a României, ci este o problema a Uniunii Europene. Este una dintre concluziile desprinse in urma discutiilor si prezentarilor sustinute in cadrul workshop-ului „Biosecuritatea in contextul evolutiei Pestei porcine africane”, organizat la Bucuresti de Copa Cogeca si UECBV, cu sprijinul Comisiei Europene.

Romania are o situatie speciala datorata faptului ca se detine peste 75% din efectivele de porcine crescute in gospodariile populatiei din UE, astfel incat impactul social este considerabil. Solutia pentru eradicarea bolii trebuie sa fie una globala si functionala, sa se aplice unitar la nivelul tuturor categoriilor de exploatatii. Aceasta se poate identifica doar in urma dialogului permanent intre toate entitatile implicate.

 

Alte concluzii care au reiesit din discutiile workshop-ului au fost:

 

– Legislatia trebuie revizuita si imbunatatita/adaptata la situatia din prezent. Comisia Europeana are in vedere modificarea legislatiei privind PPA incepand cu anul 2021. Exista initiativa de revizuire a legislatiei actuale a PPA si a unei abordarii strategice a UE care implica simplificare, flexibilitate, stiinta si experienta. Este necesara o mai buna cooperare intre ministrii silviculturii si mediului, ministrii transporturilor si ministrii agriculturii.

 

– In lipsa unor solutii stiintifice care sa se aplice imediat (tratamente, vaccinuri) pentru combaterea si eradicarea bolii, actuala legislatie europeana, care impune conditii dure pentru zonele de focare, trebuie implementata si respectata de catre toate Statele membre.

 

– Biosecuritatea ridicata trebuie mentinuta permanent, nu numai in perioadele in care evolueaza boala. Factorul uman este crucial in mentinerea unui nivel ridicat de biosecuritate.

 

– Fermele care se regasesc in situatii de blocaje tehnologice/comerciale din cauza masurilor ce se aplica in zonele de supraveghere/protectie si care au pierderi financiare trebuie despagubite.

 

– Sunt necesare fonduri banesti mai mari pentru combaterea PPA. La nivelul Comisiei Europene a fost lansata cercetarea pentru dezvoltarea vaccinului PPA – in cadrul Orizont 2020, cel putin 25 de milioane de euro sunt angajate/planificate pentru cercetarea privind controlul PPA, din care 10 milioane vor fi dedicate dezvoltarii unui vaccin.

 

Workshop-ul gazduit de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din România este primul dintr-o serie de 4 astfel de evenimente pe care organizatorii si-au propus sa le sustina in mai multe tari din UE si au ca scop cresterea gradului de constientizare cu privire la cele mai bune practici de biosecuritate care pot fi aplicate de fermieri, abatoare, comercianti de animale si transportatori pentru a putea contracara raspandirea PPA.

 

Din partea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au participat dr. Geronimo Branescu – presedinte si dr. Csutak Laszlo Nagy – vicepresedinte, impreuna cu alti specialisti din cadrul ANSVSA. Presedintele Autoritatii a prezentat situatia actuala a bolii, a masurilor luate si actiunile intreprinse de catre serviciile veterinare impreuna cu institutii ale statului cu responsabilitati pentru limitarea efectelor bolii si impiedicarea raspandirii virusului.

 

Ioan Ladosi, presedintele APCPR, a subliniat faptul ca definitiile unor termeni din legislatia comunitara, prin comparatie cu definitiile din procedurile OIE, au un anumit grad de ambiguitate si, in cazul Romaniei, unde se inregistreaza peste 75% din efectivele de porcine crescute in gospodariile populatiei din UE, produc confuzii si masuri disproportionate de actiune cu repercursiuni grave asupra sectorului comercial de cresterea porcinelor.

 

In cadrul workshop-ului au mai sustinut prezentari Francesco Berlingieri (reprezentant al Comisiei Europene –DG SANTE), dr. Adrian Balaban (APCPR & AMVS), Antonio Tavares (presedinte al grupului de lucru carne de porc al Copa Cogeca), Thomas Sanchez (reprezentant Copa Cogeca), Jan Dahl (consilier sef Danish Agriculture & Food Council), Joao Vieira (consilier probleme veterinare al UECBV).

 



Poti fi interesat si de