Specialisti si cercetatori se intrunesc pentru a gasi solutii privind gestionarea PPA
Luni, 10 Iunie 2019
Luni, 10 Iunie 2019
Subiectele ce vor fi abordate vizeaza teme, precum perspectiva fermierilor privind managementul riscului in bolile transfrontaliere in vederea asigurarii continuitatii activitatii, asistenta FAO pentru statele afectate de bolile transfrontaliere, inclusiv Pesta Porcina Africana (PPA) si Pesta micilor rumegatoare, punctul de vedere al UE privind bolile transfrontaliere la animale, rolul EFSA in sprijinirea Statelor Membre pentru a face fata acestor epidemii, importanta cooperarii in cadrul bolilor transfrontaliere la animale, experienta Statelor Membre in gestionarea bolilor transfrontaliere privind Gripa aviara, Pesta Porcina Africana, Pesta micilor rumegatoare, implicatiile economice ridicate ale bolilor transfrontaliere in Europa.
Romania, ca si alte state membre afectate de PPA, este interesata de orice dezbatere privind eradicarea si raspandirea PPA, care poate genera solutii pentru administratie, fermieri si pentru administratorii fondului cinegetic.
In acest context, obiectivul conferintei este acela de a intruni reputati specialisti si cercetatori care sa realizeze un schimb constructiv de idei, sa impartaseasca din experienta lor si, totodata, sa ofere recomandari si solutii practice privind gestionarea si eradicarea PPA.
Conferinta va beneficia de prezenta comisarului european pentru sanatatea si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis si de cea a resedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Geronimo Branescu, precum si a lui Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca, Bernard Van Goethem, director DG Sante si Eran Raizman, expert superior, Biroul de sanatate si productie animala din cadrul FAO.
De asemenea, la eveniment vor participa cadre universitare renumite, cercetatori si experti din tarile membre ale Uniunii Europene.
Potrivit datelor prezentate de ANSVSA, la data de 16 mai pe teritoriul Romaniei pesta porcina africana era prezenta in 84 de localitati din 16 de judete, cu un numar de 397 de focare, dintre care 10 in exploatatii comerciale. In alte cinci judete exista doar cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 365.595 de porci afectati de boala si exista 1.329 de cazuri la mistreti.
Totodata, la nivel national au fost stinse pana la acea data 853 de focare.
De asemenea, pana la data de 16 mai 2019, au fost despagubiti 8.643 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 251,8 milioane de lei.
Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare. Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.
ANSVSA face precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...