Spania va prelua de la Germania titlul de cel mai mare producator european de carne de porc

Spania va prelua de la Germania titlul de cel mai mare producator european de carne de porc


Germania a fost mult timp in fruntea clasamentului celor mai mari producatori de carne de porc din UE, insa din cauza epidemiei de pesta porcina africana a pierdut accesul pe piata chineza, astfel ca productia europeana a migrat spre Spania, care este pe cale sa preia pozitia de lider de la Germania, informeaza Reuters.

China este de departe cea mai mare piata de export pentru carnea de porc din UE, fiind responsabila pentru 56% din exporturi in 2021, arata datele Comisiei Europene. Apetitul Chinei pentru carnea de porc importata a crescut mai ales dupa propria sa epidemie de pesta porcina africana care a devastat efectivele de porci din China, cele mai mari din lume.

 

'Faptul ca in ultimii ani China a fost afectata de pesta porcina africana, aceasta a dus la explozia cererii', spune Ramon Soler Ciurana, director de export la Faccsa-Prolongo, un producator de carne de porc din Malaga, sudul Spaniei, care in prezent isi extinde facilitatile de procesare si congelare a carnii de porc.

 

Anul trecut, UE a livrat Chinei 3,34 milioane de tone de produse din carne de porc, in crestere cu aproape 60% fata de 2,31 milioane de tone in 2019 si aproape triplu fata de 1,28 milioane tone in 2018. Exporturile au ramas la un nivel ridicat in acest an, si in perioada ianuarie-iulie au fost de 1,86 milioane tone, in scadere cu doar 0,1% fata de rezultatele solide din 2020.

 

'In industria carnii de porc este considerat de la sine inteles ca, indiferent cat de mult se va stradui sa gaseasca alternative, China nu va reusi sa revina la normalitate in urmatorii patru ani', a spus Soler.

 

Problemele la export ale Germaniei, din cauza epidemiei de pesta porcina africana, nu au facut decat sa accelereze o tendinta care s-a dezvoltat de mai multi ani. Datele Comisiei Europene arata ca in primul semestru al acestui an productia de carne de porc in Spania a ajuns la 2,60 milioane de tone, in crestere cu 4,1% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar aceasta tara este pe cale sa inregistreze a opta crestere anuala consecutiva. In contrast, productia de carne de porc a Germaniei a scazut cu 1,3% pana la 2,52 milioane de tone in perioada ianuarie-iunie 2021, iar aceasta tara se indreapta spre a cincea scadere anuala consecutiva.

 

Noile norme mai stricte privind bunastarea animalelor si de mediu din Germania au contribuit la scaderea numarului de porci din fermele din Germania, la care se adauga scaderea cererii interne pentru carnea de porc, care are legatura cu modificarea preferintelor alimentare ale tinerilor consumatori. De asemenea, Germania are norme mai stricte legate de planificare care creeaza dificultati industriei in a se adapta.

 

'Chiar daca fermierii germani ar vrea sa investeasca in noi grajduri, deseori nu pot obtine aprobarile necesare din partea autoritatilor locale', spune Andre Vielstaedte, purtator de cuvant la Toennies, cel mai mare procesator de carne din Germania.

 

De asemenea, in unele parti ale Germaniei au fost introduse restrictii cu privire la utilizarea gunoiului de grajd, pe fondul ingrijorarilor cu privire la concentratia amoniacului in aer.

 

In contrast, fermierii spanioli profita de cererea mare pentru un ingrasamant natural produs din gunoiul de grajd si apa, in contextul in care o mare parte a solurilor din Spania au nevoie de materie organica.

 

In acest conditii se explica de ce grupul german Toennies se numara printre firmele care au decis sa investeasca in Spania. Compania cu sediul la Rheda-Wiedenbrück, vestul Germaniei, investeste aproximativ 75 milioane de euro intr-o fabrica de procesare a carnii de porc din Calamocha, Spania. Facilitatea va demara operatiunile in 2023 si va putea procesa 2,4 milioane de animale pe an, urmand a fi create 1.000 de locuri de munca.

 

'Piata carnii de porc din Spania arata atractiv si cadrul politic este pozitiv', subliniaza Andre Vielstaedte. Acesta a adaugat ca Germania ramane piata centrala a companiei Toennies insa pesta porcina africana este doar unul dintre factorii care o fac mai putin atractiva pentru cresterea porcilor si piata internationala a carnii de porc. 'Avem pe de o parte povara reglementarii, deoarece bunastarea animalelor si protejarea mediului inseamna costuri suplimentare si necesita noi investitii, dar deseori fermierii din alte tari nu se confrunta cu aceste costuri', spune purtatorul de cuvant de la Toennies.



Poti fi interesat si de