Spania pregateste noi masuri impotriva risipei alimentare

Spania pregateste noi masuri impotriva risipei alimentare


Autoritatile spaniole au lansat un nou proiect de lege prin care sa combata risipa alimentara. Astfel, restaurantele ar putea fi obligate sa le ofere clientilor mancarea neconsumata la pachet, iar supermarketurile sa doneze fructele fabricilor de procesare.

In plus, vor fi stabilite sanctiuni dure, cuprinse intre doua mii de euro si 60 de mii de euro, potrivit AFP, citat de biziday.ro

 

Proiectul de lege, care va intra in dezbaterea parlamentara, prevede ca atat supermarketurile cat si restaurantele vor trebui sa gaseasca modalitati de distribuire a alimentelor catre ONG-uri si banci de alimente, inainte de termenul de expirare.

 

De asemenea, restaurantele vor trebui sa ofere clientilor recipiente gratuite pentru a-si duce mancarea acasa, o practica neobisnuita in Spania. In cazurile in care, de exemplu, fructele devin prea coapte pentru a fi vandute, acestea vor trebui sa fie folosite pentru gemuri sau sucuri, sau in cazurile in care nu mai sunt sigure pentru consumul uman, trebuie folosite pentru hrana animalelor sau transformate in compost.

 

“Intr-o lume in care, din pacate, foamea si malnutritia inca mai exista, acestea sunt lucruri care impovareaza constiinta tuturor”, a declarat ministrul spaniol al Alimentatiei, Luis Planas.

 

In conformitate cu obiectivele stabilite de ONU, Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca la jumatate risipa alimentara, atat a companiilor, cat si a consumatorilor, pana in 2030.



Poti fi interesat si de