Spania: Boala limbii albastre reduce producția de carne de oaie cu 30 procente
Vineri, 26 Septembrie 2025

Vineri, 26 Septembrie 2025
La această scădere se adaugă o tendință de creștere a prețurilor, cu o majorare de 10,6% în ultimul an, conform datelor din industrie. Factori precum închiderea fermelor, lipsa unei schimbări de generații și creșterea exporturilor de miei vii agravează situația, creând o „furtună perfectă” în aprovizionarea cu această carne, un aliment tradițional pe mesele de Crăciun.
Miei de Crăciun în pericol
Boala limbii albastre nu este transmisibilă la om, dar afectează grav oile și se transmite prin țânțari. Începând cu acest an, Spania a optat pentru un model de vaccinare voluntară, eliminând cerința de vaccinare obligatorie pentru animalele care se deplasează între regiuni, ceea ce a facilitat răspândirea virusului.
Deși mortalitatea în rândul mieilor de îngrășat este scăzută, boala afectează oile de reproducție, provocând un număr mai mare de avorturi și o scădere a numărului de oi gestante, potrivit lui Felipe Molina, secretarul general al Asociației Spaniole a Crescătorilor de Oi Merino.
Campania viitoare de fătare de toamnă, crucială pentru producția mieilor care vor ajunge pe mesele de Crăciun, ar putea fi redusă cu până la 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform estimărilor din industrie.
„Acest fătat este esențial pentru a satisface cererea de Crăciun”, confirmă Raúl Muñiz, președintele asociației interprofesionale a cărnii de oaie și capră, Interovic. Deși nu se așteaptă creșteri „exorbitante” de preț, este anticipată o majorare progresivă spre sfârșitul anului din cauza reducerii ofertei disponibile.
Mai multe exporturi, mai puțină carne pe piața internă
Cererea tot mai mare de carne de miel spaniolă în țările arabe reduce disponibilitatea pe piața internă. Doar în prima jumătate a anului 2025, exporturile de miei vii au crescut cu 20% față de aceeași perioadă din 2021.
În același timp, numărul mieilor sacrificați în abatoarele spaniole a scăzut cu 7,39%, reflectând preferința sectorului pentru piețele externe precum Algeria și Maroc, unde acest produs este plătit mai bine.
„În aceste țări, consumul de miel de calitate este în creștere, în timp ce la noi scade”, se plânge Muñiz. O opinie împărtășită de Molina, care subliniază că exporturile către țările cu populație musulmană reprezintă acum „o parte semnificativă” din volumul total.
Amenințarea schimbării de generații
La toate acestea se adaugă problema structurală cu care se confruntă mediul rural spaniol: lipsa de reînnoire generațională. Din 2020, populația de oi a scăzut cu două milioane de capete, iar numărul fermelor a scăzut cu 4%.
„Nu există tineri care să vrea să rămână în zonele rurale”, subliniază Muñiz. „Este o muncă grea, în care animalele mănâncă în fiecare zi, inclusiv de sărbători.”
Un cocktail care ridică prețurile
Pe scurt, o producție internă mai mică, sănătatea animalelor slăbită și o piață orientată spre export conturează un scenariu în care prețul cărnii de miel în Spania va continua să crească, conform tuturor previziunilor din industrie. Această tendință va afecta direct consumatorii într-una dintre cele mai importante perioade ale anului pentru acest produs: Crăciunul.
Potrivit DSVSA Buzău, focarul a fost declarat în comuna Zărneşti. "Este un focar d...
Aceasta măsură vine în urma acordului preliminar privind revizuirea Zonei de liber schimb a...
După cum se cunoaște, în ultima perioadă reprezentanții APCPR au avut o serie de în...