Sorin Suciu, Cooperativa Angus Sud Oltenia: „Cred ca 2021 va fi un an mai greu decat cel care a trecut”

Sorin Suciu, Cooperativa Angus Sud Oltenia: „Cred ca 2021 va fi un an mai greu decat cel care a trecut”


2021 a adus in sfarsit o diminuare a restrictiilor in Horeca, gratie lansarii vaccinurilor anti-COVID19, dar bucuria relaxarii nu se citeste neaparat pe chipul oricarui producator de carne din Romania.

Ba, mai mult, unii dintre acestia avertizeaza ca 2021 s-ar putea dovedi un an mai greu de traversat decat cel precedent. Este si opinia lui Sorin Suciu, presedinte al Cooperativei Angus Sud Oltenia - o asociere intre 6 ferme crescatoare de vita Angus din zona de sud a tarii.

 

O piata atipica

In ciuda perioadelor de izolare si a reducerii vanzarilor in foodservice, cooperativa condusa de Suciu a trecut cu bine peste primul an al pandemiei. „Suntem tot sase ferme in cooperativa, nu am crescut productia pentru ca nu am considerat ca e cazul. Avem in continuare 1.500 capete, din care 800 mame. Ca idee generala, sa stiti ca 2020 nu ni s-a parut un an foarte greu. Am inregistrat o crestere pe cifra de afaceri si am iesit chiar pe plus, ca profit. Ma rog, nu o suma uluitoare, dar care ne da o dimensiune a realitatii. Sunt mai ingrijorat de cum se prezinta piata in acest an”, spune presedintele Cooperativei Angus Sud Oltenia.

 

Piata de carne de vita din Romania are intr-adevar caracteristici izbitoare. Pretul pentru vita de carne de productie autohtona a stagnat, in vreme ce al furajelor a facut salturi deja de peste 25 sau chiar 30 de procente.

 

„Nu vad alta explicatie in afara de faptul ca avem o piata nedezvoltata pentru carnea de vita. De altfel, situatia aceasta ne-a si fortat anul trecut sa recurgem la inchiderea unui magazin propriu din Ramnicu Valcea”, spune Sorin Suciu.

 

Punct si de la capat

Intr-adevar, 2020 s-a incheiat cu un magazin de desfacere in minus si doar unul activ in Pitesti, dar din februarie anul acesta, Cooperativa a investit in amenajarea unei carmangerii in zona Tineretului – Piata Norilor din Capitala.

 

„Vanzarile pe Pitesti au ramas stabile. Poate sunt ceva oscilatii survenite acum, la inceput de vara, fata de anul trecut. In Bucuresti inca nu am dorit sa analizam situatia «la rece». Desigur, avem indicatorii financiari pe fiecare luna din februarie si pana in prezent, dar am zis ca e mai bine sa lasam sa treaca un an pentru a vedea cum ne pozitionam in piata. Oricum, cred ca 2021 va fi un an mai greu decat cel care a trecut asa ca e mai bine sa lasam lucrurile sa se aseze”, considera Sorin Suciu.

 

Intre timp, Cooperativa a investit si aplicat pentru fonduri neramburabile pe segmentul de tehnologie pentru a diversifica gama de produse  pe care o are in magazinele proprii.

 

Astfel, in galantare au aparut carnati crud-uscati din carne de vita Angus, cremwursti realizati dupa o tehnologie similara, mai multa carne maturata, ba chiar si mici proaspeti din carne de vita. „Micii ii aveam de la inceput, dar ii congelam. Acum am adaugat sortimentul fresh si ambalat in vid, cu o durata de viata de 10 zile. Noutatea pentru noi o reprezinta intrarea pe zona de crud-uscate si sper sa avem succes cu aceste produse”, explica presedinte Cooperativei Angus Sud Oltenia.

 

Strategie noua

Concentrarea pe tehnologia de procesare demonstreaza si faptul ca in acest moment membrii cooperativei par mai degraba interesati de o cat mai buna pozitionare in aceasta piata de nisa, maturatoarele performante, camerele de afumare si utilajele pentru vidat in gaz achizitionate urmand sa raspunda cerintelor pietei pentru un timp cat mai lung. „Am investit in utilaje si, daca tot am facut asta, era normal sa cautam o tehnologie avansata care sa aiba o durata de viata indelungata. Este noua noastra strategie”, conchide Sorin Suciu.

 

Articol aparut in editia 77 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.

 



Poti fi interesat si de