Sorin Minea: Situatia pestei porcine africane trebuie anuntata CSAT

Sorin Minea: Situatia pestei porcine africane trebuie anuntata CSAT


O parte dintre fermierii care declara pesta porcina africana si trebuie sa sacrifice zeci de mii de porci vand ilegal animale catre samsarii de porci, care incaseaza si despagubirile oferite de autoritati, iar aceasta situatie trebuie anuntata la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), deoarece este o problema de siguranta nationala, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"Parerea mea sincera, si as anunta CSAT in chestiunea asta, pentru ca e o problema de siguranta nationala, este ca o parte din cei care declara pesta porcina africana si ar trebui sa-si sacrifice mii, zeci de mii de porci, o parte dintre porci sunt «maritati» catre acesti negustori, samsari de porci, care au aparut peste noapte in Romania, ei iau si despagubirile si banii de la acesti oameni", a afirmat Sorin Minea.

 

Reprezentantul patronatelor din industria alimentara considera ca acordarea de catre autoritati de despagubiri pentru porci neinregistrati este "o crima".

 

"Imi permit sa spun un lucru: in Romania cresterea porcului e complet necontrolata, potrivit oricarei legi. Legea pe care a dat-o Daea, aia cu 5%, care e mult diminuata fata de chestia reala, acel ordin de ministru e in vigoare de 10 ani. Trebuia sa-l mai avem o data? De ce n-a fost respectat? Despagubiri pentru animale neinregistrate in caz de pesta porcina e o crima. Targuri de animale deschise in continuare? Targuri de traditionale fara trasabilitate? Este o crima ceea ce se intampla acum. Si nu pot sa ma stapanesc sa nu banuiesc, pentru ca la un moment dat a si aparut o ferma care sacrifica porci intr-o veselie si cineva a venit si a spus ca cei care carau porcii sa-i ingroape furau pulpele porcilor si le duceau acasa", a subliniat Sorin Minea.

 

Presedintele Romalimenta a mentionat ca dupa aparitia pestei porcine africane s-a descoperit ca numarul porcilor din gospodarii era mult mai mare decat cel prezentat oficial anterior de statistica.

 

"In Romania, conform datelor statistice, acum un an de zile existau aproximativ 4,1 - 4,2 milioane de porci, in ferme industriale, pe pepiniera lor, si aproximativ 1 - 1,1 milioane de porci in gospodariile populatiei. Definirea gospodariei populatiei e pur romaneasca. In clipa in care a aparut pesta porcina si s-a intrat in curtile populatiei, s-au descoperit in curtile populatiei de vreo trei ori mai multi porci decat erau declarati, deci porci neinregistrati. La ora actuala, dupa datele statistice care din pacate nu se mai comunica, avem in curtile populatiei peste 4 milioane de porci, si in ferme sub 3 milioane de porci", a sustinut Sorin Minea.

 

Reprezentantul patronatelor din industria alimentara a apreciat ca toate gratarele care ofera carne preparata pentru consum la marginea soselelor folosesc carne de porc achizitionata ilegal.

 

"Eu nu am inteles niciodata prin ‘curtea populatiei' decat pe cel care are un numar limitat de porc, pe care ii mananca el cu toate neamurile lui. Asa spune legea, n-are voie sa vanda, sa sacrifice, n-are voie sa faca reproductie. Nu eu am facut legea. Dar vorbesc de cel care are zeci sau sute de porci, pe persoana fizica, ca asa se face in Romania, in curte, pe campii, pe pajisti, unde apuca si el, ca e om de afaceri, care nu face decat sa satisfaca piata gri-neagra din Romania si sa distruga pretul in Romania. Tot ce mancati de la grataragiii de pe drum si toate astea este porc ‘la negru', a mentionat Sorin Minea.

 

Seful Romalimenta a sustinut ca modul in care autoritatile au gestionat pesta porcina a avut ca efect punerea la frigider a pestei porcine africane.

 

"Cand a aparut pesta s-au intamplat doua chestiuni: toata lumea a inceput sa-si taie porcii intr-o veselie, iar statul roman, in loc sa ii ia pe astia, sa ii aresteze, sa ii amendeze, sa nu faca lucruri rele, le-a dat despagubiri. Toata carnea aia de porc a stat in frigidere, si, spre cunostinta tuturor, virusul pestei porcine africane rezista cam un an de zile pe sol, deci afara, iar in frigider banuiesc ca rezista cateva zeci de ani. Deci practic pesta porcina a fost pusa in frigider si reimpartita. Pe mine m-a mirat si nu am inteles niciodata de unde au aparut porcii din curtea populatiei. In Romania nu exista reproductie la porc, e iluzorie, ma indoiesc profund ca ei cumpara purcei din Olanda sau Danemarca, dar totusi au sute de porci", a mai spus Minea.

 

Acesta i-a acuzat pe cei care nu au oprit pesta porcina africana ca pun in pericol exportul catre UE din intreaga industrie alimentara romaneasca, inclusiv productia de cereale.

 

"Unde s-a ajuns? Romania intra pe punctul 3 (punctul 3 al Anexei Deciziei UE din 2014 privind masurile intra-comunitare de combatere a pestei porcine, n.r.). Dupa punctul 3 mai este un singur punct, punctul 4. Punctul 3 insemna ca din zona rosie, zona rosie fiind 10 kilometri in jurul focarului, nu poate sa iasa animale vii sau carne de la animale vii. Daca se baga in lege ceea ce era si pe vremea lui Ceausescu - zona de 10 kilometri in jurul marilor ferme, acele ferme nu intrau in zona rosie si puteau sa-si comercializeze porcii catre industrie. Deoarece n-au fost atenti la aceasta treaba, au intrat in zona rosie si au protestat ca nu au voie sa-si vanda porcii. Deci n-au stiut sa preintampine aceasta lege, iar statul roman n-a respectat legea. Zona 3 inseamna ca toata Romania este considerata rosie, si o asociatie profesionala a cerut si a fost mandra de ceea ce a facut. Pentru ca in clipa aceea inseamna ca din Romania nu mai poate sa iasa niciun gram nu de porc si de carne de porc, dar nici preparate, pentru ca toti fiind in zona rosie, avem suspiciune de pesta porcina africana. Inseamna pierderea completa a pietei europene, deja am pierdut-o pe trei sferturi", a avertizat Sorin Minea.

 

Nu in ultimul rand, reprezentantul patronatelor din industria alimentara a subliniat ca productia romaneasca de cereale poate ajunge in pozitia de a nu mai fi acceptata la export in UE.

 

"Dupa zona 3 urmeaza zona 4. In clipa in care esti in zona 4, niciun produs agroindustrial nu mai iese din zona. In cazul unei pestei porcine, nici porumbul nu mai iese din Romania, pentru ca se foloseste la furaje. Aici este ticalosia celor care n-au oprit pesta porcina, ca nu i-au avertizat si pe producatorii de cereale. (...) Daca in clipa urmatoare toata comunitatea europeana poate sa intre in Romania, pentru ca embargoul e doar de la noi la ei, nu si de la ei la noi, piata romaneasca va fi distrusa in totalitate. Ori aici era rolul Guvernului, un Guvern responsabil, ca e acela care a plecat sau acela care a venit, habar nu am, dar daca crede ca datorita populismului poate distruge absolut orice urma de economie a Romaniei, deci toata productia agricola, nu numai carnea de porc, aici este inconstienta dusa dincolo de absolut orice limita", a incheiat Sorin Minea.



Poti fi interesat si de