Sorin Korodi, Darimex Techno: Automatizarea creste eficienta

Sorin Korodi, Darimex Techno: Automatizarea creste eficienta


Chiar daca industria locala a carnii nu mai inregistreaza profiturile de pe vremea boom-ului economic, potential de crestere exista, sustine Sorin Korodi, directorul general al Darimex Techno, companie detinuta de producatorul german de utilaje Poly-Clip System GmbH. Trebuie, insa, urmarite cu atentie costurile, in special cele fixe, si avuta in vedere eficientizarea productiei prin automatizare.

korodiChiar daca industria locala a carnii nu mai inregistreaza profiturile de pe vremea boom-ului economic, potential de crestere exista, sustine Sorin Korodi, directorul general al Darimex Techno, companie detinuta de producatorul german de utilaje Poly-Clip System GmbH. Trebuie, insa, urmarite cu atentie costurile, in special cele fixe, si avuta in vedere eficientizarea productiei prin automatizare.
Din pacate, acest lucru presupune restructurarea fabricilor existente si investitii noi.

Care este motivul pentru care investitiile in industria locala a carnii s-au redus semnificativ in ultimii ani?

Apetit pentru investitii exista, numai ca sunt limitate sursele de finantare. Pe de o parte, este vorba de precautia bancilor in ceea ce priveste acordarea de credite, pentru ca majoritatea investitiilor se realizeaza din credite, iar pe de alta parte, de gradul de indatorare destul de ridicat din partea majoritatii procesatorilor din industria romaneasca a carnii, ceea ce le limiteaza accesul la creditare. Exista foarte putine firme care investesc din surse proprii, din profitul lor. Majori tatea companiilor, cum este si normal de altfel, apeleaza la credite pentru investitii. De vina este si inconsecventa legislativa, guvernamentala in accesarea fondurilor europene, care ar putea fi la randul lor o sursa serioasa de investitii, numai ca se tot intarzie cu aprobarea noului program PNDR 2014-2020. Suntem in februarie 2015 si eu nu am cunostinta sa existe vreun proiect aprobat pe acest nou program, asa cum promiteau autoritatile in urma cu un an. Oricum, in prezent, bancile analizeaza mult mai riguros orice business plan sau studiu de fezabilitate si dau mai greu credite.

In ce masura sunt afectati procesatorii romani de intarzierile privind accesarea noului PNDR 2014-2020?

Aceste intarzieri influenteaza, iar eu as spune chiar semnificativ sectorul carnii. Potrivit datelor din piata, in Romania, circa 50% din productia de preparate din carne este data de maxim 10 procesatori mari. In cazul firmelor de top cu potential de dezvoltare si volume ridicate posibilitatile de a negocia cu bancile sunt mult mai mari. Probabil ca pentru acestea nu conteaza atat de mult accesarea unui fond sau neaccesarea lui, deoarece isi permit sa realizeze investitiile fie din credite, fie din resurse proprii. Este desigur valabila si afirmatia ca daca un producator de mezeluri are nevoie de un utilaj nou sau daca vrea sa dezvolte o linie noua de produse, in general investeste si nu asteapta cativa ani pana cand cadrul legislativ permite accesarea fondurilor. De ele depind, insa, ceilalti procesatori care produc restul de jumatate din necesarul de preparate din Romania si care sunt foarte multi.

Cum evolueaza piata locala a utilajelor si echipamentelor pentru industria carnii?

Este greu de dat o cifra privind valoarea pietei utilajelor, dar trebuie mentionat ca exista posibilitati nelimitate de dezvoltare. Depinde ce isi doreste fiecare procesator, ce planuri de dezvoltare are, spre ce produse se orienteaza si, desigur, de cat este dispus sa investeasca. Investitia in utilaje este o investitie continua. Sigur, exista un ciclu normal, orice utilaj, mijloc fix are o durata de viata, de amortizare si trebuie inlocuit, dar fiecare procesator pe baza dorintelor, a analizelor proprii, a ceea ce considera el ca ar vrea sa imbunatateasca ca randamente, eficienta sau ca si scaderea costurilor, poate sa investeasca pe o directie sau alta. Oricum, in fiecare an, in mod normal exista un utilaj de inlocuit, daca nu o noua dezvoltare pe o alta linie de business.


Interviul integral il puteti citi in revista INDUSTRIA CARNII.RO, editia 39.



Poti fi interesat si de