Solutii eficiente energetic pentru instalatii frigorifice
Vineri, 19 Mai 2017
Vineri, 19 Mai 2017
Uniunea Europeana isi propune sa reduca impactul gazelor fluorurate asupra mediului prin reglementari legale.
Primul regulament F gas - EC 842/2006 s-a concentrat pe reducerea emisiilor produse in cea mai mare parte prin prevenirea scurgerilor din sistemele functionale, recuperarea responsabila a gazelor la sfarsitul perioadei de viata a echipamentelor si distrugerea acestor gaze.
In 2014, are loc o modificarea EC 842/2006, acesta fiind inlocuit cu 517/2014.
Intrat in vigoare de la 01.01.2015, EU F Gas 517/2014 propune urmatoarele schimbari:
- Restrictii, incepand cu 01.01.2020, privind introducerea pe piata a echipamentelor frigorifice si de conditionare aer industrial ce utilizeaza agenti frigorifici cu GWP>2500; exceptie fac instalatiile de racire sub -50C.
- Interdictii in cadrul operatiilor de service si mentenanta: limitari in utilizarea agentilor frigorifici cu GWP > 2500 (exemplu: R404A, R507A etc), in instalatiile existente, incepand cu 01.01.2020.
- Limitarea introducerii pe piata a agentilor HFC (cantitatea introdusa pe piata de producatorii de echipamente si de importatori nu va trebui sa depaseasca o cantitate stabilita pe fiecare an in parte)
- Aprovizionare responsabila: vanzarea de F-gas doar pentru utilizatorii care au certificate adecvate sau au participat la programe de formare relevante.
- Numeroase modificari privind cerintele referitoare la sistemele de verificare si detectie pierderi, colectarea gazelor la sfarsitul perioadei de viata a echipamentelor, etichetare si raportare etc.
Normativul F gas 517/2014 are implicatii pentru toate partile interesate de domeniul instalatiilor frigorifice si de conditionare aer, in special pentru utilizatorii finali care investesc in sisteme cu o durata de viata lunga. Se stimuleaza astfel utilizarea alternativelor la HFC (hidrofluorocarburi).
HFC sunt utilizate ca agenti frigorifici in aplicatii de refrigerare si conditionare aer sau ca agent propulsor.
HFC sunt agenti eficienti energetic cu toxicitate si inflamabilitate scazuta. Cu toate acestea, cei mai multi sunt caracterizati de un potential de incalzire globala ridicat (GWP global warming potential).
Diminuarea graduala a utilizarii HFC cu GWP ridicat, are ca obiect reducerea si in cele din urma eliminarea totala a emisiilor directe de agenti frigorifici (care duc la subtierea stratului de ozon si la incalzire globala). S-a calculat ca, daca nu se opereaza nicio diminuare, nivelul emisiilor directe de agenti frigorifici cu GWP ridicat va atinge aproape 20% din nivelul de emisii echivalente de carbon pana in 2050.
Printre agentii frigorifici cu GWP scazut se numara: amoniacul (NH3), dioxidul de carbon (CO2) si hidrocarburile (exemplu: propanul R290).
Agentii frigorifici naturali CO2, R290 - au un GWP foarte scazut sau 0, nu afecteaza stratul de ozon si au un pret de achizitie redus.
Avand in vedere aspectele mentionate, Marco & Alex proiecteaza instalatii frigorifice industriale ce utilizeaza agenti cu GWP scazut si pune la dispozitia clientilor solutii green eficiente energetic.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...